Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Панев: Никой не е щастлив от този кабинет, но няма друг вариант - служебният е дискредитиран

"На Радев му се услади властта", смята депутатът от ПП-ДБ

02.06.2023 | 20:36 Редактор: Петя Кръстева

Атанас Славов е предложението за министър на правосъдието в проектокабинета "Денков-Габриел".

"Промените в Конституцията ще бъдат основен приоритет на парламентарното мнозинство, така че доц. Славов би могъл да допринесе за по-качествено и по-бързо написване на текстовете. Винаги сме следвали тезата за експертност на това правителство и не сме търсили пледирали за повече хора от ДБ", заяви депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев в "Денят ON AIR".

Според него никой не е щастлив от този кабинет, но "това математически е единственият вариант".

"Обещахме на избирателите си, че ще работим за кабинет с нашия мандат. Освен това, представител на ГЕРБ в него е само Мария Габриел, което е допустимо отклонение от първоначалния план. Постигнахме добро съотношение по експерти - политици", обясни Панев. 

Депутатът призна, че доверието между отделните политически сили в парламента е много слабо, но може да бъде изградено чрез гласуване на закони. 

"За конституционна реформа се изискват поне 2/3 мнозинство, така че разговори за нея не трябва да има само с ДПС, а и с другите партии в НС", категоричен бе той, като допълни, че "много неща през следващите седмици могат да ни изядат главата". 

Панев коментира и изтеклите записи от Националния съвет на ПП-ДБ, в които се чува Христо Иванов да предлага Комисия по имунитетите към НС.

"Даването на имунитета е лично решение. Не се притеснявам от нищо и бих дал своя, ако ми го поискат", каза той в отговор на въпроса трябва ли Бойко Борисов да се откаже доброволно от своя имунитет.

Депутатът не пропусна да изрази мнението си относно изказванията на президента през последните дни. 

"Не вторият мандат, а служебният кабинет на Радев е дискредитиран. Ако има нови избори, това ще му е шестият. Услади му се", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

Панев каза още, че ДБ са успели да постигнат част от целта си - в окончателния проектокабинет присъстват повече имена на експерти, отколкото преди месец. Той съобщи и че с ГЕРБ-СДС са обсъждали борд по номинации за регулаторите, който да преценява професионалните качества на кандидатите, тъй като "сега служат за бухалки".

"Такъв кабинет би могъл да бъде преходен, докато се осъществят определени намерения, сред които промени в съдебната власт и ускоряването на конкурентоспособността на икономиката", заключи той.

Гледайте целия разговор във видеото.