Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каримански: ГЕРБ и ПП-ДБ взаимно се бият и изнасилват, но се търпят в името на децата

"Как така Асен Василев стана човекът, който разбира най-много от бюджет", пита финансистът

01.06.2023 | 21:00 Редактор: Михаела Димитрова

Бюджетната комисия към парламента прие решение за удължаване на сега действащия закон за държавния бюджет. А Асен Василев е предложението за министър на финансите за проектокабинета на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС.

"Не сме научили нещо ново, че Асен Василев ще бъде финансов министър. От изтеклите записи това беше ясно, сценарият се следва плътно и точно, с цялата си острота. Така ще станат нещата, че той ще бъде финансов министър", коментира финансистът Любомир Каримански в "Денят ON AIR".

"Ако ние следваме примера на други европейски страни, като и този път сме след Румъния, там имат ротационни премиери, имат и коалиция, тук не искаме да си признаем, че имаме коалиция. В Румъния хората излизат с достойнство и заявяват, че независимо от политическите различия, те са направили коалиция и затова искат да имат ротационни премиери. Тук наподобява на домашното насилие. Виждаме, че взаимно се изнасилват двете първи политически сили, бият се, но продължават да се търпят в името на децата. В същото време децата са всички хора, те са най-чувствителната част, много добре разбират, когато има скандал", коментира той.

"Нима с това поведение и с тази коалиция спечелиха изборите - и едните, и другите? Всичко е много шизофренно. Ако ГЕРБ свалиха Асен Василев заради слаба финансова политика, изведнъж те ще го подкрепят за финансов министър. Как така Василев стана човекът, който разбира най-много от бюджет?", попита Каримански.

"Нека не забравяме, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ясно заявиха, че те няма да пипнат нито една данъчна ставка, това предстои да видим дали ще направят. Допускам, че няма да се искрени при приходната част на бюджета, защото всички казват, че тя изостава значително и защото темпът на нарастване на разходите е много по-голям от темпа на нарастване на приходите спрямо 2022", заяви финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Каримански подчерта, че имаме намаляване на приходите, но нямаме ръст на икономиката, имаме и много раздути разходи, които 48-ото НС е приело.

"Хазната може да се пълни с икономически ръст, инвестиции и осъществяване на ПВУ, успоредно с национално инвестиционна програма на България", каза Каримански.

Според него България разчита повече на европейските средства, за да ги инвестира, а малко разчита на националните такива.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
ще сънуваш БНб през крив макарон, ще станеш шеф ама друг път. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Youri Slavkov
преди 9 месеца
В началото аз безрезервно вярвах в ПП. Но сега, когато се подготвя операция ИЗПИРАНЕ НА БОРИСОВ, съм изумен. Борисов е създателят на Бандитската държава. Той е причината, Гешев е следствие. Има нещо гнило в цялата работа. В деня, в който ЕК ни обявява наказателна процедура за ПРАНЕ НА ПАРИ, някой ни пробутва ХРИСТО ХИНКОВ за министър на здравеопазването. Сигнализирай за неуместен коментар