Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Кацаров: Не искат правителство, но ще има такова и ще издържи до местните избори

Необходима е промяна в държавното устройство, категоричен е бившият здравен министър

01.06.2023 | 20:24 Редактор: Тодор Петров

Бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров смята, че "целувката между Петков и Борисов", както я нарече президентът Румен Радев, ще "роди" правителство.

"Нито едните, нито другите го искат. Това не обещава дълголетие, може би ще издържи до местните избори. Животът на правителството е свързан с битието на главния прокурор. В основата на съставянето на такъв кабинет не са реални проблеми пред държавата, а криминални и персонални проблеми", заяви той в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Д-р Кацаров подчерта, че съставянето на правителството не решава политическата криза. 

"Корените са, че държавното устройство и политическата система са сгрешени. Докато не се решат генералните проблеми, ще бъдем в перманентна политическа криза. Ако не се състави правителство, няма да настъпи краят на света", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

"В ЕС сме от 2007 г. - 16 години продължаваме да имаме мониторинг върху съдебната система, не сме в Шенген и не сме в Еврозоната. Това показва, че нашата политическа криза не е с давност две седмици или две години. Относителната стабилност е стабилност на дъното. Най-бедната, най-корумпираната държава сме, живеем най-кратко", подчерта д-р Кацаров.

Според него в момента, в който отпадне натискът от Гешев към Борисов, може да се разпадне евентуалният бъдещ кабинет.

"Не виждам да обсъждат въпроса в съдебната система ли е мястото на прокуратурата и как може да се преодолее сливането на властите и да са независими една от друга. Стават независими като се избират отделно", обърна внимание д-р Кацаров и добави, че голямата ни цел е да изградим правова държава с демократични институции.

Гостът е на мнение, че може да се свика Велико Народно събрание (ВНС), но за целта трябва да се изготвят проекти за нова Конституция. ВНС е инструмент, то не е отговор на въпроса, отбеляза д-р Кацаров.

"Необходима е промяна в държавното устройство. Ние не избираме личности, а предварително подредени листи от послушни хора. Ако хората могат да изберат личности, няма да чуете отговор от депутатите, че ще гласуват с отвращение. Покварата е обхванала всички, насадил се е манталитет, който се променя бавно", каза още бившият здравен министър.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.