Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Панайотов: Ако отидем пак на избори, този ВСС може да избере нов главен прокурор

ПП-ДБ имат алтернатива на ГЕРБ-СДС - да потърсят подкрепа от БСП и ДПС, коментира бившият вицепремиер

29.05.2023 | 20:44 Редактор: Елеонора Танева

Държавата продължава да се тресе след скандалите по върховете на съдебната власт.

"Трябва да бъдат събрани доказателства и след това да отсъдим кой крив и кой прав - непрекъснатото говорене създава словесен шум, много се говори, малко се върши. Хората остават с впечатление, че това е една компроматна война", коментира бившият вицепремиер проф. Пламен Панайотов в студиото на на "Денят ON AIR".

По думите му, хората, които отправят обвинения, засягат не само техния личен авторитет, като представляващи официални държавни институции, но рушат и авторитета и доверието на гражданите в правораздаването.

"Гражданите очакват да имат усещането за справедливост. Това ще стане, ако всеки ден има доказателства, че законите се прилагат еднакво за всички", убеден е проф. Панайотов. 

Преподавателят по наказателно право в СУ беше категоричен пред Bulgaria ON AIR, че този Висш съдебен съвет може да освободи Иван Гешев като главен прокурор.

"Ако не се се стигне до избор на нов ВСС и ако ходим на нови парламентарни избори, то не пречи сегашният ВСС, ако освободи настоящия, да избере нов главен прокурор", категоричен беше юристът.

Според него законодателните промени, свързани с главния прокурор, са много малка част от необходимата съдебна реформа. Бившият премиер също така посочи какви варианти за редовно правителство вижда в настоящия момент: "Остава технически тази възможност да се случи правителство с ГЕРБ-СДС.  Другата за втората политическа сила е да се обърне към ДПС и БСП и да потърси с тях възможност да състави правителство".

Юристът е убеден, че записите не е трябвало да стават публично достояние. А ако обвиненията не могат да бъдат доказани, трябва да се понесе отговорност.

"Ако някой, заемайки ръководен пост в държавата, си позволява да злоупотребява със служебните си правомощия, за да държи под напрежение едно или повече лица, това трябва да води до съответна лична отговорност", заключи проф. Панайотов.

Гледайте целия разговор във видеото.