Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатори: Ердоган си изигра добре козовете, опозицията направи грешки

Според Боян Чуков и Георги Димов, ако Кълъчдароглу беше спечелил, Турция щеше да влезе в геостратегията на САЩ

29.05.2023 | 21:06 Редактор: Михаела Димитрова

Реджеп Ердоган, лидер на Турция от две десетилетия, ще продължи да управлява и в следващите пет години. Той спечели балотажа на президентските избори с малко над 52 на сто от гласовете срещу съперника си Кемал Кълъчдароглу, кандидат на обединената опозиция. 

"Ердоган спечели, защото сработи инстинктът на турския народ за самосъхранение на турската държава. Самият противник на Ердоган Кълъчдароглу е човек, който е близък до демократическата партия. Ако той беше дошъл на власт, Турция щеше да влезе в геостратегията на САЩ", каза международният анализатор Боян Чуков в "Денят ON AIR".

"Първата причина за победата е, че Ердоган по-добре си изигра козовете. Втората причина е слабостта и неадекватните действия на опозицията", коментира бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов пред Bulgaria ON AIR

"Съдебната система се използва като бухалка, декември миналата година има съдебно решение срещу кмета на Истанбул, той е осъден на 2 години и 7 месеца затвор, присъдата не е минала през апелативния съд. Това беше като да заключиш възможността той да не се яви като кандидат на опозиция, а да бъде Кълъчдароглу. Съдебната система действа в полза на Ердоган", категоричен е Димов.

"Самият Ердоган е много силна личност. Силните личности не се харесват на либералите, още по-малко се харесват на неолибералите, те обичат да има хаос, обичат да има слаби личности, не обичат да има подредена държава. В момента, в който се появи личност като Ердоган, започват да говорят, че е авторитарист, че е диктатор, че не е демократ", сподели мнението си Чуков.

Според Георги Димов опозицията не е спечелила първо заради избора на кандидата и на следващо място, че са влезли различни партии в нея. "Не можаха да победят своите избиратели, защото интересите са много различни. Очевидно, че ставаше въпрос за разпределяне на постове", допълни още той.

Като грешка на опозицията Боян Чуков отчете слабостта на лидера.

"Имаше нещо смешно в тази надпревара, двамата се обвиняваха, че не са турци, а и двамата имат проблеми точно с това. 40% от населението са етнически турци. "Основната причина беше, че самата опозиция беше тюрлю гювеч и бързо вътре настъпиха противоречия. Турският народ не успя да бъде убеден от Кълъчдароглу. Турците не са забравили своето минало и се оказаха достоен народ", обясни анализаторът.

"САЩ имат много мощни лостове за да окажат въздействие върху турската икономика. Става дума за Уолстрийт, глобалните банкери. И преди първи, и преди втория тур, бяха направени удари по отношение на турската лира, въпросът е защо САЩ, имайки тези инструменти, не направиха нищо, за да бъде пометен Ердоган. Той остана на власт, което означава, че с неговата политика не е толкова вреден за Запада. САЩ вече прехвърлят вниманието си върху Азиатско-Тихоокеанския район", каза Боян Чуков.

Гледайте видеото с целия разговор.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ина Влахова
преди 9 месеца
Консулът е направо комичен в желанието си да се представи на глобалните, извинете, ***, ПРАВИЛЕН ТЕХЕН ЧОВЕК! И таз персона представлява интересите на България пред съседите ни? Че той се държи като абсолютен ***, едно към едно с надъханите седесари от времето на Надка Михайлова с нейния гаф за Monsieur Quai d'Orsay, предполагам че г-н Боян Чуков не е забравил колко плитка и неграмотна в дипломацията бе Мадам М. Сигнализирай за неуместен коментар