Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Попари ли с думите си Румен Радев проф. Денков и има ли място за "държавна измяна"?

Коментар на доц. Мария Пиргова и Петьо Блъсков за изтеклите записи

29.05.2023 | 20:20 Редактор: Искра Ангелова

Изразявам пълно разбиране за деликатността на ситуацията, като президент съм пряко ангажиран с нашата сигурност и призван да браня българската държава. Точно заради това аз от моя страна ви връчвам мандат, но нецелесъобразно, заради наклеветяването на службите, заявката за вмешателство в изборите. Това заяви президентът Румен Радев при връчването на втория мандат на акад. Николай Денков.

"Това се случва за първи път в практиката. Думите на президента са справедливи, но прекалено силни, защото партиите ще решат дали този мандат ще се оползотвори. Не бива да се предпоставят някакви решения. Разбира се, нашето общество е доста потресено от излезлите записи, ние сме в нашенски "Уотъргейт", който продължава дълго, постоянно скандали. Трябва да оставим партиите да си вършат работата", каза политологът доц. Мария Пиргова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя смята, че Кирил Петков и Асен Василев се опитват да пренебрегнат институциите и да се поставят над всички.

"Те дори продължават да не знаят къде живеят. Ние българите сме равни, опиташ ли се да се поставиш над някого, че всичко знаеш и всичко можеш - ти не успяваш. Интересно е какво ще стане в ПГ на "Продължаваме промяната". Възможно е да се разчита повече на "Демократична България", защото разговорът на "момчетата" беше по детски, казвайки стотици пъти "Никога". Това е детска фраза, в политиката тя не върви", допълни доц. Пиргова.

Според журналиста Петьо Блъсков президентът Румен Радев по непочтен начин е използвал дадено от му от Конституцията право за връчване на мандата.

"С изказването си да си напише червени точки пред публиката, какъв е този коментар? Ако приключиш с процедурата "Връчване на мандат" и след това пред медии, или другаде, публично направи този коментар - добре, но да използва процедурата, за да си пише червени точки, това не е почтено", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Журналистът смята, че записите не са направени от Радостин Василев.

"Най-малко мен може да ме сметнат за защитник на Кирил Петков и Асен Василев, но в случая става въпрос за технологията на този запис. Той е много просто направен - в държавата има политически наблюдатели с пагони, те са разбрали, че има такова заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната", направили са записа. След това като са видели, че вътре има неща за този или онзи - са консултирали събитията. Те са длъжни да уведомят трима души в държавата за събития, в които се съдържа опасност за националната сигурност. Това са президентът, премиерът и председателят на НС", поясни Петьо Блъсков.

По думите му именно тези трима души са били уведомени.

"Имало е анализ и чак на третия ден този сладур се сеща да обясни, че ще пусне записи. Ако е толкова разтревожен, покажи ги на другия ден, защо си траеш три дни? Как така случайно са му се обадили, защо не ми се обадиха на мен? Радостин Василев изпързаля публиката", коментира още журналистът.

Доц. Пиргова смята, че Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен не са се чували веднъж и че ние много емоционално приемаме нещата.

"Политиците от такъв ранг са се нагледали на какво ли не. Кирил Петков и Асен Василев трябва да знаят къде живеят и да знаят, че тук така се пропада - по начина, по който те го правят. Претенцията "Продължаваме промяната" да управлява след всичко това, е несъстоятелна. Президентът е прав, съгласна съм, че при връчването на мандата това не трябваше да се казва, въпреки че той е прав и като силно легитимна институция - може да си го позволи, но не бива", добави тя.

Политологът е на мнение, че съгласуването с посолствата се прави от 90-та година насам.

И доц. Пиргова, и Блъсков са на мнение, че определеното за държавна измяна е в повече.

"Ако ще се съставя правителство - трябва да се каже какво ще се прави с инфлацията, какво ще се прави с трудовия пазар, със здравето, със социалните помощи и пенсиите. Не смятам, че нещата с третия мандат са загубени, защото Бойко Борисов допусна една тактическа грешка - тръгна срещу ДПС. Това е политическа формация и силен играч, тресе нещата, когато се тръгне срещу тях", категорична е тя.

Журналистът смята, че съпредседателите на "Продължаваме промяната" от самото начало лъжат.

Гледайте целия разговор във видеото.