Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Андрей Цеков: ПП-ДБ играе с открити карти, а не по свирката на ГЕРБ

Нормално е правителство на малцинството да бъде контролирано от ГЕРБ-СДС, каза номинираният за регионален министър

03.05.2023 | 20:37 Редактор: Елеонора Танева

Научил съм се да правя разграничение между факти и твърдения. Когато твърденията почиват не на факти - са внушения. Определенията на Борисов за "шепот и заклинания" бих ги определил като внушения. Изглеждаше като театър. Така номинираният за регионален министър в проектокабинета "Денков" Андрей Цеков коментира в студиото на "Денят ON AIR" обвиненията на лидера на ГЕРБ.

Гостът уточни, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС имат достатъчно подробно разписани програми и няма нужда да си ги мерят коя колко страници е. 

"Целта на разговорите в обострената политическа криза беше да се намери ниво на консенсус, за да се извършат ключови за България приоритетни цели. Не само с ГЕРБ, но и с други политически формации имаме припокриване на стратегически цели. Представената управленска програма е една извадка за нещата, които сме се съгласили, че могат да бъдат свършени за 18 месеца", категоричен е Цеков. 

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че ПП-ДБ "не играят по свирката на ГЕРБ" като са представили предварително проект за кабинет.

"Ние играем с абсолютно открити карти. Не изпълняваме условия на ГЕРБ. Ситуацията е нетипична. Пред България стоят 2 възможности - да има кабинет на старите партии на статуквото или реформаторски кабинет на малцинството", каза още номинираният за регионален министър в проектокабинета "Денков".

Цеков припомни позицията на ПП-ДБ, че няма да участват в управление с ГЕРБ-СДС. Очакват позицията на първата политическа сила - дали би подкрепила кабинет на малцинството.

"Тук не става въпрос за сделка, не бихме могли на този етап да имаме някаква форма на колаборация с ГЕРБ-СДС в изпълнителната власт. Нормално е, ако има кабинет на малцинството, той да бъде контролиран от НС. Това го приемаме в тази тежка политическа ситуация. В този смисъл е нормално ГЕРБ да поеме парламентарния контрол върху едно такова правителство на малцинството", уточни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.