Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Енергиен експерт: Затварянето на ТЕЦ-овете е катастрофа за България, ще загубим милиарди

На българската енергетика се крепи цяла Югоизточна Европа, заяви Явор Куюмджиев

31.03.2023 | 20:52 Редактор: Вяра Димова

Ще се откаже ли България от предоговаряне на Плана за възстановяване? 

"Европейската комисия е като танкер. Като навиеш кормилото на ляво, завива и след около месец сменя курса. Планът за възстановяване и устойчивост имаше някакъв хоризонт. Ние вече усвоихме някакви средства. Само за миналата година българската държавна енергетика е спечелила 4 млрд. евро благодарение на работата на въглищните централи", заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това са колосални пари и ако затворим въглищните централи, ще загубим. 

"По-добре е да си работят. Колосална глупост беше предишното редовно правителство да допусне в Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат записани такива критерии. Те ги измислиха и вкараха, и доведоха до тази ситуации. Категорично трябва да заявим, че ако затворим част от ТЕЦ-овете си изпадаме в енергийна криза, която няма решение. Не само ние, а целият регион - Югоизточна Европа", посочи Куюмджиев.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт отбеляза, че върху българската енергетика се крепи цяла Югоизточна Европа - Италия, Албания, Черна гора, Македония, Северна Гърция, Сърбия и Турция.

"Ако нашите ТЕЦ-ове спрат, всичко това угасва. Ако се инвестират няколко допълнителни милиарда в създаване на нови връзки, например между Унгария и Австрия, между Сърбия и Хърватия, но това е въпрос на много пари - не виждам как ще стане", каза още гостът.

По думите му стратегически може да се реши проблемът. "Ако бяха запазени предишните срокове за затваряне на ТЕЦ-овете - 2038 г., можехме да се впишем в затварянето и да съвпадне с пускането на новите блокове и да ги заместят. В България около 50% от електроенергията се произвежда от въглищни централи", категоричен е Куюмджиев.

Той обобщи два въпроса, чиито отговори все още няма. "EDF или "Фраматум" ще използва ли вече доставеното оборудване? Опасявам се, че не могат да го използват, защото не го познават. Идва вторият въпрос - какво ще правим с оборудването?", попита експертът и допълни, че подкрепя решението, че трябва да бъдат строени четири блока.

"Най-малкото, което трябва да се направи, е търг. Съществуващото оборудване на "Белене" трябва да бъде внедрено в новата централа", смята Куюмджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.