Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георг Георгиев: Правителство на малцинството е опасно в момента

Кандидатът за депутат посочи, че в целия цивилизован западен свят лидерът на партията, спечелила изборите, е номинацията за премиер

31.03.2023 | 20:41 Редактор: Михаела Димитрова

Оспорвана битка за първото място между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а кредитът на доверие е изчерпан към политическите играчи - колко ценна е победата?

"Няма как да не се усеща изчерпаният кредит на доверие, тъй като всичко, което се случи последните две години, навява на мисълта, че хората се умориха от политика, от лъжи, заигравки, от това някой да им продава мечтите. Искам да видя след тези избори в неделя, че отговорността наистина е възцарила своето влияние в политически пейзаж на държавата. Не е тайна за никого, че единствената роля, която имат политическите партии - да излъчат стабилно управление, към момента те не я изпълняват. Няма как на хората да не им омръзне", каза кандидатът за депутат от ГЕРБ Георг Георгиев в "Денят ON AIR".

Запитан дали стабилен кабинет между 120-140 души би изглеждал трудна задача, Георгиев отговори: "Не бива да е трудна, ако всички проявят същата отговорност, която проявяваме и ние. Ясно е, че едно правителство нестабилно, ако си отиде след два-три месеца, това е същото като да няма правителство, защото в единия и в другия случай, ще се озовем в предсрочни избори и то в момент, в който държавата е затънала в кризи. Единствената възможна конфигурация, която да съставлява по-голям мнозинство в парламента, да, тя е ясна между първите две политически сили, които ще бъдат представени."

По негови думи ГЕРБ е единствената партия, която е "способна да излъчи експерти и хора с опит, които да стабилизират обстановката".

На въпрос къде партията ще търся подкрепа за стабилно мнозинство, кандидатът за депутат заяви, че след като конгресът на БСП се е произнесъл, няма как ГЕРБ да пристъпи неговата дума. "Надявам се всички партии, които намерят място в 49-ия парламент, да бъдат обединени около политики. Дори с предложението на кабинета "Габровски", ние показахме жест на отстъпчивост, предлагаме политики, които са в интерес на държавата", подчерта Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

"Правителство на малцинството автоматично се превръща в заложник на всеки, който иска да прокара собствен интерес и когато не се отговори, той може да каже "изтеглям се от подкрепата" и правителството да западне. Да имаме подобна конфигурация е опасно в момента на прага на катастрофата, в която се намираме", смята кандидатът за депутат.

Според него "оттук нататък трябва бюджетна консолидация, бюджетни политики."

"Лидерът на ГЕРБ се казва Бойко Борисов, в целия цивилизован западен свят лидерът на партията, спечелила изборите, е номинацията за премиер, това решение ще бъде накрая негово", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.