Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Възможна ли е колаборация между първите две партии и защо "Продължаваме промяната" иска да спечели София?

Ще се обединят ли ПП-ДБ и ГЕРБ? Коментар на проф. Румяна Коларова и доц. Стойчо Стойчев

27.03.2023 | 20:21 Редактор: Искра Ангелова

Има ли шанс за кабинет след 2 април?

"Първият и големият въпрос е какви са очакванията на хората, все по-голям е делът на онези, които очакват да се състави кабинет. Тогава, когато в социологическите изследвания се проучват тези нагласи, много е важно какъв въпрос се задава. 77% от избирателите на ГЕРБ, които са казали, че ще гласуват, предпочитат експертен кабинет. Но тези от "Продължаваме промяната" 65% казват, че предпочитат такава форма на кабинет пред предсрочни избори", каза политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея политиците ще трябва да платят много висока цена, ако не се опитат да съставят правителство.

"За мен ключът продължава да бъде в малките партии - тези, които са на границата за влизане в парламента. Колкото повече от тях влязат в НС, толкова по-лесно ще се сформира мнозинство, което пък ще излъчи някакъв кабинет. Много трудно бих могъл да видя в едно мнозинство ГЕРБ и "Продължаваме промяната", поне от днешната конфронтация на тези политически сили. И разбира се, жизненоважната функция на отричане на ГЕРБ за "Продължаваме промяната", сподели политологът доц. Стойчо Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че залогът за "Продължаваме промяната" е да спечелят София: "Ще се държат настрани от участие в изпълнителната власт до местните избори, тъй като това ще им натрупа негативи така или иначе. Колаборация с ГЕРБ си мисля, че е трудно приемлива за "Продължаваме промяната".

"Продължаваме промяната" ще загубят местните избори, ако не направят компромиси и правителство. От тази гледна точка - те нямат избори. От двете партии, които в момента формират коалицията ПП-ДБ, това, което всички социолози регистрираха и беше маскирано със съставянето на коалицията, е поредният срив на "Продължаваме промяната". Ясно е, че ако не бяха направили коалиция - в момента щяха да се конкурират за второто място с ДПС, или с "Възраждане". Това е голяма имиджова щета", категорична е тя.

Доц. Стойчев допълни, че ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство.

"Мнозинството ще бъде отново не коалиционно, а ще подкрепя технически кабинет с някакъв вид мандатна програма или декларация за приоритети. Така или иначе "Продължаваме промяната" поставиха остри граници. Те нито са с ДПС, нито с "Възраждане", нито с "Български възход", нито с "Има такъв народ" искат да си сътрудничат. Те сами се поставят в изолация, отвън която много трудно могат да разчитат на парламентарна подкрепа за свой кабинет, независимо дали са първи", подчерта той.

А проф. Коларова е на друго мнение: "По-лесно ще се формира експертен кабинет, ако има по-малко партии, защото там отговорността е много по-ясна. Независимо колко партии влизат, единствената формула е този експертен или какъвто и да е кабинет - да бъде подкрепен от двете първи партии. ГЕРБ се е позиционирала в изгодна позиция. Напълно убедена съм, че ако се питат партиите, които ще бъдат представени в бъдещето НС, нито една няма да иска кабинет, в който Асен Василев и Кирил Петков членуват".

По думите на доц. Стойчо Стойчев коалиция на ГЕРБ с БСП би била катастрофална от електорална гледна точка.

"Не стоят нещата така с ДПС. Ако допреди години коалиция между ГЕРБ и ДПС звучеше катастрофално, днес вече симпатизантите на ГЕРБ много по-лесно биха приели такъв тип взаимодействие, а някои даже се биха радвали", каза още политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Бъдещето правителство е ясно още преди два месеца. ГЕРБ - ПП - ДПС. Идеята е да се вкара България във война с Русия. Проблемът е в нивото на обикновените хора, че търпят тази простотия. Сигнализирай за неуместен коментар