Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Валентин Николов: Още сме зависими енергийно от Русия

5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да работи още 30 години, сочат проучвания

24.03.2023 | 20:39 Редактор: Петя Кръстева

България ще купува части за АЕЦ "Козлодуй" от Русия.

Безопасността трябва да е на най-високо ниво, заради което рискът, ако не се поиска такава дерогация, е много голям. Има неща, които могат да предизвикат спирането на АЕЦ "Козлодуй", ако се повредят. Спирането му струва до 8 млн. лв. Проучват се възможностите за алтернативни доставки от Чехия. Все още зависим от Русия. Това заяви бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг и АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. 

По думите му е възможно поисканите части за АЕЦ "Козлодуй" да стигнат до страната, въпреки ограниченията. 

"При потенциално забавяне ремонтът ще се удължи", отбеляза той. 

Гостът коментира и как ще се отрази на енергетиката преходът от руско към неруско ядрено гориво. 

"Когато преминем изцяло към горивото на Westinghouse, процесът за проследяване ще бъде много по-лесен", категоричен бе Николов.

Той припомни, че "министърът на енергетиката трябва да предприеме всички стъпки, за да подпише междуправителствено споразумение за проучването и изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" по технологията AP1000.

"Площадката на Блок 7 вече е лицензирана. ОВОС-ът е направен, в него се разглеждат две процедури - руската и AP1000. Имайки предвид, че не можем да използваме руската, остава AP1000 - нямаме друга алтернатива и изход, ако не искаме да се върнем с 10 години назад", отбеляза бившият шеф на БЕХ, като допълни, че 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да работи още 30 години, а 7-и може да започне работа 2032 г.

Николов е на мнение, че ако първи внедрим технологията AP1000, "това ще даде възможност на българските предприятия да трансферират технологии към Полша".  Пред Bulgaria ON AIR той отрече твърденията, че САЩ имат проблем с технологията.

"Ще пробием, защото сме първи. Освен това, технологията ще се експлоатира 60 години", категоричен бе той.

Гостът обобщи, че ако не са били АЕЦ "Козлодуй" и "Мариците", "нямаше да има достатъчно енергия за страната".

Гледайте целия разговор във видеото.