Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Свинаров: България има снаряди за Украйна, добре е, че Радев не отговори за ареста на Путин

Отказваме боеприпаси, без да има причина за отказ, категоричен е бившият военен министър

24.03.2023 | 20:28 Редактор: Елеонора Танева

Втори ден президентът Радев подчертава в Брюксел, че страната ни няма да предостави боеприпаси за Украйна.

"Ние сме свикнали на тази позиция, която трае повече от година. Разочарован съм, че тя продължава да бъде отстоявана, въпреки промените, които се случват и общоевропейските решения. България има възможност да осигури тези снаряди, високопоставените европейски посещения го показаха по достатъчно добър начин, но не успяха да обърнат позицията", коментира бившият министър на отбраната Николай Свинаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че страната ни разполага със снаряди, които могат да бъдат от полза на украинските военни. 

"Твърденията, че не произвеждаме, не са истина. Ние произвеждаме 152 мм, които също са на въоръжение и в Украйна и могат да бъдат от голяма полза. Това е политически и военностратегически въпрос. Когато продаваме чрез трети държави - може, но когато трябва да участваме в един подарък - не може", заяви Свинаров.

Според него с тези действия България не си помага за пълноправно членство в Алианса, не ни помага за присъединяване към Шенген и влизане в Еврозоната.

"Ние сме накърнили доверието в нас. България отказва, без да има причина за отказ. То и президент се става по желание. Но когато ставаш президент на една държава член на ЕС и НАТО, трябва да помниш това до приключването и на двата си мандата", каза Свинаров.

Обрат в решението бившият министър на отбраната очаква, ако се сформира проевропейско и проатлантическо правителство. 

Свинаров коментира и липсата на конкретен отговор от страна на президента на въпроса с ареста на Владимир Путин на българска територия.

"Отговорът беше много лесен - това е въпрос на договор, който не се изпълнява от президента, а от органи , които трябва да арестуват военнопрестъпник. Ако имаше категоричен отговор, той нямаше да ни хареса, затова е по-добре, че не го получихме", каза Свинаров.

По думите му трябва общоевропейско решение за охрана на границата с Турция с цел намаляване на нелегалните мигранти на територията на ЕС.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
Сашо
преди 11 месеца
Президентът няма право да се противопоставя на решения, взети от Народното събрание. Нещо, което очевидно не само той самият, но и мнозина други в и извън президенството забравят много често. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 4
Анонимен
преди 1 година
Поредният лоялен на чужди интереси. Много се притесняна да не се възрази на НАТО и ЕС , но не се отнася със същата загриженост към мнението на мнозинството от българските граждани, което впрочем е в полза на Украйна- да не се дава оръжие, защото не сме убийци и защото ще загинат по- малко хора. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година