Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цените на горивата ще се задържат през следващите месеци

За сектор "Транспорт" няма написана стратегия, заяви юристът на БПГА Светослав Бенчев

23.03.2023 | 20:25 Редактор: Вяра Димова

Държавата затяга колана - как ще се отрази това на цените на горивата? 

"Винаги, когато има проблеми с финансите на бюджета, най-лесното решение е да качим акцизите. Нека да видим какво ще се случи с всички тези мерки. Практически какво ще стане? Премахване на нулевите ставки за акциз на пробан-бутан и втечнен нефтен газ и увеличаване на ДДС-то за метана. В числа - 0,18 стотинки акциз за пропан-бутана, 6 стотинки ДДС - това прави 24 стотинки за литър", коментира главният юрист на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му по отношение на пропан-бутана около 110 млн. годишно ще влязат в хазната. "Това ще се отрази на потребителите, това са обикновено по-бедните. По-добре е този нулев акциз да се запази. От друга страна, цените на горивата се стабилизираха", каза още Бенчев.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че пазарът е приел войната като нормална даденост в продължение на няколко месеца. 

"Доларът поевтинява, което означава повишаване на курса на суровия петрол. Цените от 85 долара за барел Брент са сравнително нормални. Очаквам да се задържат, защото няма фактори, които да качат цената. Проблемът по-скоро ще дойде есента или зимата, ако тя е студена", смята гостът.

Бенчев коментира и регламента за търговия с емисии в транспорта и сградите, според него той ще стане ясен в рамките на дни.

"Общ нормативен акт, който ще даде възможност на Комисията да разработи цялостна схема. Това ще бъде нещо подобно на схемата за търговия с емисиите за въглищните централи. Лошото е, че няма да започне със свободни квоти и това ще се отрази върху пазара", посочи той и изрази притеснение, че държавата няма стратегия какво ще правим в транспорта през следващите години. 

"Надявам се да получим някакъв вид дерогация от прилагането на тази схема. Другите нормативни актове, които се готвят, са да се намери най-добрият начин те да работят за българската икономика. За сектор "Транспорт" дори няма написана стратегия. От три години предлагаме на министерствата да кажем какво е нашето становище. Такава е обстановката", обясни главният юрист на Българската петролна и газова асоциация.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.