Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зинаида Златанова: Радев да обясни изказването си за оръжията

Според нея президентът и външният министър дължат обяснение относно политиката си във връзка с Украйна

23.03.2023 | 20:14 Редактор: Петя Кръстева

Главният прокурор Иван Гешев твърди, че се правят опити за овладяване на съдебната власт.

Главният прокурор е добре да не съобщава само подозрения и страхове. Когато изказва такива тежки обвинения, е наложителни да говори с имена и конкретика. Изглежда сякаш прокуратурата се опитва да отправя политически послания, а магистратите единствено трябва да четат закона и да го прилагат. Смесването на политика и право, което прави Гешев, е много опасно. Това заяви бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ "механизмът за разследване на главния прокурор се прави, за да повиши доверието на гражданите към съдебната система, тъй като то е драматично ниско".

"Ако няма институция, която да раздава правосъдие, тогава няма функциониращо общество. Няма начин законът да не бъде приет рано или късно, той е в основата на правосъдната реформа. Крум Зарков е един от министрите, които брилянтно си свършиха работата", смята тя.

Според Златанова разпоредбите, които предстои да бъдат приети, "ще внесат допълнителна сигурност у главния прокурор, че няма да може да бъде политически уволняван".

 Златанова коментира и доклада на департамента на САЩ, който сериозно осъжда нивата на корупция у нас.

"Такива текстове излизат всяка година. Отказът от реформи е много видим. Много е жалко, че се вижда и отвън, имайки предвид, че сме най-потърпевшите от липсва на реформи, а не американците", отбеляза тя. 

Пред Bulgaria ON AIR бившият правосъден министър констатира, че е налице "липса на чуваемост в политиците".

Златанова не пропусна да изрази становище и по отношение на изказването на президента Румен Радев, че България няма да позволи снаряди, произведени у нас, да отпътуват за Украйна през посредници.

"Партньорите ни вероятно се чудят какво искаме да им кажем с това изказване. В чисто човешки план е неразбираемо да не съчувстваш и помагаш на по-малка страна, нападната от по-големия си съсед", смята тя. Гостът допълни, че в близките часове президентът следва да обясни изказването си, защото би предизвикало объркване у партньорите на страната.

Златанова каза още, че "ако се организираме бързо с охраната на границата, ще бъде сериозен пробив за приемането ни  Шенген". Тя е на мнение, че по този начин ще бъдат успокоени много държави, които са против нас. 

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.