Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Хазартът е болест, която трябва и може да се лекува

Причините при всеки са много индивидуални, коментира Светлана Йорданова

22.03.2023 | 21:01 Редактор: Михаела Димитрова

Все повече хора прибягват към алкохола, наркотиците и хазарта. Може ли човек за 28 дни да се изчисти от тях? 

"Да, всичко зависи от това колко е мотивиран самият пациент. Ако той е осъзнал какви щети е причинил на себе си, на семейството си, на живота си, колко много се е променил в периода, откогато играе хазарт, използва алкохол или наркотици, психолозите му помагат да преодолее своята зависимост, търсейки вътрешните му ресурси и научавайки го отново да реагира емоционално правилно", каза управителят на клиника за лечение на зависими Светлана Йорданова в "Денят ON AIR".

Според нея близките изиграват основна роля в момента, когато зависимият трябва да осъзнае щетите. "Ако човек не е стигнал до това, че е зависим, тук основната роля имат близките хора, защото те няма как да не забележат, че техният близък е развил тази зависимост", коментира Йорданова.

По нейни думи от 2013 година зависимостта към хазарт се приема за болест, която трябва и може да се лекува.

"Всичко зависи на какъв етап е развитието на заболяването, решението трябва да дойде от зависимия човек. На сила няма как да се случи психотерапия. Винаги един зависим минава през периода, в който си дава сметка, за това какво е причинил на себе си, на близките, да си прости, да поиска прошка, само след тези неща може човек да тръгне да се оправя", обясни Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

"От близките винаги се подхожда по един и същи начин, вменява се чувство за вина. То не може да помогне на зависимия да осъзнае, че има нужда от лечение, той не може просто да спре, трябва да им се помага на такива хора, дава му се предложи алтернатива, да избере начин, по който да си помогне. Често когато близките започват да изплащат кредити за своите хора, вместо да се обърнат и да потърсят лечение, тогава се получава онзи преломен момент, в който зависимият разбира, че каквото и да причини, има кой да покрие неговите щети", каза гостът.

По думите на Йорданова причините при всеки са много индивидуални. "Те могат да бъдат формирани в детството, редица или поредица от събития, които се случват, загуба на близък човек, при младежите това е търсене на бърз ефект на удоволствие", добави тя.

На въпрос дали 30 дни са достатъчни човек да се излекува от своите зависимости, Йорданова отговори, че "това е заболяване, което не подлежи на излекуване, това е хронично заболяване, което прогресира. Периодът е достатъчен за да може да осъзнае тези щети и да поиска ресурси да си възвърне предишния живот. Но веднъж седмично трябва да получава помощ от терапевт, за да може отработвайки тези моменти да не се връща към обратна подкрепа", каза тя.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.