Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатори: Китай е победител от войната в Украйна, Русия не се нуждае от военната му помощ

Според проф. Захари Захариев и Илия Лазаров ООН се е изчерпала, импотентна е

22.03.2023 | 20:50 Редактор: Петя Кръстева

Партньорството между Китай и Русия обхваща всички сфери и няма области, които да останат вън от него. То не е подчинено на мимолетни интереси, а на дългосрочна стратегия. Тя следва да формира не само руско-китайските отношения, но и бъдещето на света. За първи път официално беше конституиран вторият полюс в един биполярен от геополитическа гледна точка свят. Това заяви международният анализатор проф. Захари Захариев в ефира на "Денят ON AIR".

По думите на международния анализатор Илия Лазаров "Китай е големият победител от кризата в Украйна".

"Големият партньор е Китай, а Русия няма избор и трябва да играе тази игра. Китай ще се опита да обхване целия азиатски континент. Той става глобална сила, равнопоставена на САЩ", подчерта той.

Според проф. Захариев "няма голямо значение дали Пекин ще въоръжи Русия, тъй като това е дребно камъче, което се хвърля по отношение на НАТО".

"Русия не е опряла до това да има нужда от военно-техническа подкрепа от Китай. Всичко, което се прави в Китай, е по руски образец - използват се дори специалисти, които идват от Русия", категоричен бе той. 

Пред Bulgaria ON AIR Лазаров подчерта, че "Русия е била принудена да отстъпи своето място като втора сила в света, а Китай е алтернативата".

"Администрацията на Байдън допусна да бъде нарушена наричаната от мен "Доктрина на Кисинджър" - Китай и Русия никога да не бъдат заедно", отбеляза още гостът. 

Двамата събеседници коментираха и предложения от Китай план за потушаване на войната.

"Този мирен план не съдържа конкретика по отношение на това как да се излезе от войната. Това е ярка демонстрация на волята и желанието на Китай да покаже, че няма проблем от световната политика, който може да бъде решен, без да се чуе гласът на страната", смята проф. Захариев. Анализаторът допълни, че "няма санкция на Съвета за сигурност по отношение на санкционните действия на Запада спрямо Русия".

Колегата му подкрепи твърдението му, че "ООН е импотентна", като изтъкна, че организацията се е изчерпала.

"Китай не може да си позволи конфликт със Запада, защото сме главният купувач на китайските стоки", каза Лазаров.

"Инициативата на Китай за мирен план за Украйна е изключително полезна за Путин и руското ръководство", обобщи проф. Захариев.

Гледайте целия разговор във видеото.