Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Христанов: При тази корупция явно има много пари в държавата, изтичат в Сирия, Дубай, Гърция

Бившият зам.-министър на земеделието е единственият положителен пример в доклада на САЩ за борба с корупцията у нас

22.03.2023 | 20:38 Редактор: Елеонора Танева

Отказът на подкуп при казуса "Капитан Андреево" влезе в доклада на САЩ за България като положителен пример. Човекът, отказал 500 000 лв., е бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов.

"Бах изненадан, защото никога не съм очаквал подобно нещо. Нямаше обаждане, което да каже "ще влезеш в някакъв доклад". Това е събитие - някой да откаже пари и да влезе в доклада. Буди радост, от гледна точка, че най-накрая нещо се случва и има положително събитие, което да дава добър пример. От друга страна самият факт, че подобно явление трябва да бъде отбелязано, ме натъжава, защото ме прави специален. Идеалният доклад е този, в който секция "корупция" има 1 ред с текст "няма проблеми", коментира Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

Подкупът от половин милион му е предложен еднократно, през трима посредници. Първата му мисъл е била как да подаде сигнал до компетентните органи.

"Мислех как да стигна до ГДБОП и в какъв обхват да подам сигнала. Не беше крито името на човека, който стои зад това, нито за секунда. Въпросът беше каква е цената да откажа. Аз ги отказах по начин, по който стана ясно, че пазарлък не стои на дневен ред. Това беше след 5 месеца усилие ние да бъдем заглушени и спрени, нито един член на екипа не беше пробит и не се уплаши", подчерта Христанов пред Bulgaria ON AIR.

Част от цената на отказания подкуп е загубата на спокойствие, назначаване на охрана, заради заплаха за живота.

"Не е имало момент, в който да съм спокоен. Съобщението беше, че най-големият бос на БАБХ пита "с теб дали ще има мир или война". Нямам представа докъде са стигнали проверките на службите по случая", допълни бившият зам.-министър на земеделието.

Той е категоричен, че за да има толкова много случаи на корупция, има и много пари в държавата.

"Щом има такава голяма корупция, има много пари, които се отклоняват в Сирия, Дубай, Гърция - изтичат от България, от всичките бедни. Ние получаваме недостойно възнаграждение за труда си, с най-ниските заплати сме в Европа. Тази корупция не е резултат на милионите честни, а на 200-300 ояли се, които са си завладели държавата", посочи Христанов.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.