Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист: Звучи ви идеално, че вдигат заплати и пенсии, но с това скачат и цените

При 20% инфлация парите ви се обезценяват с почти 100% в рамките на 3 години, алармира Светлин Танчев

21.03.2023 | 20:10 Редактор: Тодор Петров

Стабилни ли са държавните финанси и има ли предпоставки за негативни сценарии?

"Траекторията, по която вървим, няма да ни отведе към добро. Този, който дирижира количеството на парите в една икономика, това е правителство. Ние до голяма степен сме ограничени, защото не можем да печатаме пари. Европа и САЩ печатат пари и изнасят тази инфлация към държави като нас, които сме повече импортно ориентирани. Разходите, които предишни парламенти направиха, водят нетно до обедняване", заяви икономистът Светлин Танчев в студиото на предаването "Денят ON AIR".

"На хората им звучи идеално, че ще се вдигнат пенсиите и минималните заплати, но ако утре МРЗ стане 10 000 лв., колко смятате, че ще станат доматите на пазара? Сигурно ще стигнат 100 лева. Този филм сме го гледали 1997-98 г., изживели сме го. Заплатите бяха 5-цифрени, но и доматите струваха стотици левове", даде пример гостът на Bulgaria ON AIR.

Танчев подчерта, че не може със закон да ни направят по-богати. А за да даде на някого, правителството трябва да вземе от някога. Печатайки пари, правителствата крадат от работещите хора и те страдат, изтъкна икономистът.

По думите му с поскъпването на парите се свива бизнесът и ще се увеличи безработицата, но поне работещите хора няма да страдат.

"Ако не се сложат спирачки на някои разходи и ако не се насочи повече внимание към създаване на бизнес среда, няма да се случи вдигането на парите. До края на годината дефицитът ще е около 3%, което е няколко милиарда - не са фрапантни цифрите", каза още Танчев. 

Той добави, че икономиката е физиката на стопанския живот и ако решим просто да си напечатаме пари като правителство, това не е решение и всички ще обеднеем.

"При 20% инфлация парите ви се обезценяват с почти 100% в рамките на 3 години", посочи икономистът.

Танчев е на мнение, че е нормално да се подпомагат определени отрасли и групи от хора, но трябва да е премерено и целенасочено към бизнесите и хората, които имат нужда. "Мерките трябва да бъдат целенасочени. В случая е прахосване и правим предпоставки други бизнеси да опитват да се възползват", предупреди той.

Според Танчев няма как с лека ръка да се постави таван на цените, тъй като това ще отложи вдигането им, но ще създаде дефицити и черен пазар, ще се нарушат и веригите на доставка. 

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дедо ти
преди 11 месеца
Разправяй ги на някой друг, че ако не се повишат заплати и пенсии, цените ще останат същите, че дори и да паднат. Кой търгаш ти плати. Сигнализирай за неуместен коментар