Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Абровски: Трябва да помагаме на Украйна, но не и за сметка на нашите производители

Най-големият проблем е по отношение на слънчогледа, каза съветникът на земеделския министър

21.03.2023 | 20:19 Редактор: Михаела Димитрова

Земеделци за пореден ден излязоха на протест. Как държавата ще реши проблемите в сектора? 

"В момента имаме голям проблем, но крушката си има опашка. Когато миналата година ЕК започна да разглежда солидарните коридори, когато тръгнахме да помагаме за Украйна, България не можа да формира собствения си интерес. В резултат на това сега страдат всички", каза съветникът на земеделския министър Пламен Абровски в "Денят ON AIR".

"Не че сме против Украйна, трябва да сме солидарни с Украйна, трябва да помагаме с каквото можем, но не и за сметка на нашите производители. Целта на тези коридори беше да позволи за тапата, която направи Русия, да бъде отпушена, да може това зърно да не изгние в Украйна, а да отиде в развиващите се трети страни. За това беше голямата европейска сделка, за да помогнем, хем да не изгние зърното, хем да не оставим гладни хората в развиващите се страни", припомни той.

"16 милиона евро са повече от 0 евро. Тези пари не отиват при всички зърнопроизводители, отиват само при тези, които имат залежани количества", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Абровски сподели, че в момента работата на държавата е да отсее тези хора, които имат нужда да получат тези пари.

"От 16 милиона евро може да станат 32 милиона евро. Това зависи от парламента, който може да взема решения, каквито сметне за необходими. Бил съм част от парламента и съм наясно, че когато има политическа воля, има решение", каза още гостът.

На въпрос защо земеделците въпреки всичко останаха недоволни, той отговори, че земеделието е особен сектор. "Ако сгрешиш сега, може да коригираш грешката след една година година, това е уникалността на този сектор. Сега берем плодовете на нещо, за което говоря от една година", коментира той.

Според Абровски зърнопроизводителите са недоволни от цените.

"Най-големият проблем е по отношение на слънчогледа. Ние сме от големите производители на олио. Може да се окаже, че сме в първата петица в света на производство на олио. Когато се взимаше онова решение за онези коридори, се оказа, че евтиният украински слънчоглед измести качествената българска продукция", добави той.

По негови думи държавата ни е удвоила качествените проверки по границата ни с Румъния. "В Украйна се произвеждат специфични препарати за защита, които в ЕС не са разрешени. Първата и основна наша цел е да гарантираме, че олиото и хлябът са произведени от качествена суровина", категоричен е Абровски.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.