Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Вълна от съпричастност: БЧК събра над 700 000 лв. за хората в Турция и Сирия

Екип от 12 планински спасители и 5 спасителни кучета вече е на терен, заяви д-р София Стоименова

08.02.2023 | 20:55 Редактор: Вяра Димова

Вълна от съпричастност - как българите помагат на пострадалите в Турция и Сирия? 

"Българският червен кръст незабавно обяви кампания за набиране на финансови средства. Към момента са събрани над 700 000 лв. Това става по два начина - банкова сметка и SMS 1466", каза д-р София Стоименова от БЧК в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът благодари на всички дарители и информира, че са необходими топли дрехи, завивки и много други неща. В тази връзка е обявена и кампания за набиране на материални средства в офисите на областните организации. "Има голям отзив от страна на хората. В София се събират на бул. "Даклиев" 9. Необходими са и хигиенни материали, но събираме нови неща", поясни тя.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Стоименова съобщи, че има много желаещи да помагат, хората са съпричастни с трудностите и проблемите на засегнатите от бедствието.

"Екип от 12 планински спасители незабавно замина, заедно с 5 спасителни кучета. Работиха в Адана. Имам информация, че са се преместили на друго място. Нямаме позитивни новини, но заедно с екипа на "Пожарна безопасност и защита на населението" и с Турския червен полумесец работят в синхрон. Много е важно веднага да се реагира", коментира тя и добави, че изпратените екипи ще бъдат сменени с други.

"Екипите са уморени, но са здрави. Имат всичко необходимо. Преди години наш екип също беше втори, когато пристигна по време на голямото земетресение. Имат опит. Очакваме ги живи и здрави. Нашите планински спасители са психически и физически устойчиви", каза още гостът.

Българският червен кръст разполага с обучени 28 екипа в областните организации, които участват в различни  бедствени ситуации.

"Те се подготвят по определена програма. Екипът на БЧК е изцяло от доброволци. Има занятия както в България, така и в други национални дружества. Разчитаме на тях. БЧК има традиции и опит в доброволчеството. Винаги сме имали доброволци. Относно планинските спасители - очакваме промени в законите, които да регламентират освобождаването им от работа, когато участват в акции. Това е процес, който изисква време, но е въпрос, който поставяме многократно. Очакваме решение", заяви д-р Стоименова.

Гледайте целия разговор във видеото.