Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Валентин Николов за казуса с руския газ: Загубили сме над 200 млн. лв.

"В даден момент ще стане необходимо "Белене" и "Козлодуй да бъдат реализирани", смята бившият директор на БЕХ

08.02.2023 | 20:18 Редактор: Петя Кръстева

Прокуратурата повдигна обвинения на бившия министър на енергетиката Александър Николов, заместника му Данаил Николов и бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

Имаше две комисии към НС, които изпратиха докладите си към ДАНС, а те ги препратиха към прокуратурата, след това стигнаха и до Националната следствена служба. Заключението, което потвърждават, е, че над 30% е разликата между цената, на която би трябвало да доставя "Булгаргаз" и същата газ, но доставена през посредници. Според обвинението сме загубили 88 млн. лв., но най-вероятно минават над 200 млн. лв. Това заяви бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг и АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов в ефира на "Денят ON AIR".

Той коментира твърденията на Александър Николов, че обвиненията срещу него са заради отказа му да се опъне под руския шантаж.

"Това би било добра теза, ако беше закупил газ, която не е руска. Няма как да се скрие това", категоричен бе гостът. 

Според Валентин Николов разковничето се крие в резервирането на капацитети. 

"Преди да откажем да плащаме по искания от "Газпром" начин, някои фирми са резервирали капацитет на Ревитуза или в Сидирокастро. Те са го направили, докато министрите умуват как и дали да откажат", смята гостът. 

Пред Bulgaria ON AIR бившият шеф на БЕХ изрази становището си, че възможността "Газпром" да ни осъди е много сериозен проблем. 

"Булгаргаз" не е заявила капацитет, а взема този на "Газпром" и когато са поискали да купуват в долари или рубли, са им  казали да си резервират капацитет. Такъв обаче няма в Балкански поток, тъй като целият е на "Газпром", разясни Николов. Той е на мнение, че "руснаците на забравят, а чакат подходящия момент".

Обект на дискусия беше и АЕЦ "Белене".

"Проучванията показват, че към 2030 г. ще имаме недостиг в регион от 2 000 мегавата, а към 2050 г. те вече ще бъдат около 4 000. Ако не извеждаме мощностите, ще имаме недостиг, тъй като ще бъде спряно производството на дизелови и бензинови коли - ще се купуват електрически такива. За да бъдат зареждани те, има необходимост от 4 мегавата до 2050 г. Един АЕЦ се строи около 10 години, а подготовката преди това също е около 10 години, ако имаме политически идеална атмосфера. В даден момент ще стане необходимо "Белене" и "Козлодуй да бъдат реализирани. В близките 10 години обаче "Белене" няма да е готов", категоричен бе той. 

Николов изтъкна, че "в момента АЕЦ "Козлодуй" е в най-напреднала фаза и ако сериозно се работи по него, може да заработи до 2032 г. 

Гледайте целия разговор във видеото.