Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Боян Чуков: Трябва стратегия за РСМ, политиците ни искат да се харесат на големите в ЕС

Управляващите нямат историческа грамотност, коментира политическият наблюдател

31.01.2023 | 21:14 Редактор: Елеонора Танева

"България няма стратегия по отношение на Македония. В дъното на всичко стои българската държава, която досега не е изработила такава стратегия. Моето предложение е да се направи стратегия на България по отношение на Македония. Група на високо ниво - с експерти от различни министeрества и хора от академичната общност, от специалните служби, защото всички до спецслужбите фундаментално поставят въпроса, а разузнаването има за цел да предложи конкретни формули, с които да се работи при дадени ситуации", заяви политическият наблюдател Боян Чуков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него управляващите у нас не разбират какво става в Македония - "нямат историческа грамотност, не виждат тенденциите в Балканите, опитват се да се пласират добре за предстоящите избори". Гостът призова за създаването на документ, който да бъде на масата на преговори между България и РСМ.

"Да има стратегия за 20-30 г. Дори да бъде назначен посланик, който да е посочен публично като такъв, който да отговаря за връзките с Македония, така както има посланик, който отговаря за енергийните въпроси. Въпросът може да бъде решен само политически, а не с експертите по история", конкретизира Чуков.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази убеждение, че български политици допускат грешки в опит да се харесат на други държави. 

"В Скопие останаха с впечатление, че България ще бъде натисната от големите държави в ЕС за ветото. Виждаме, че една част от българските политици желаят да се харесат на големите в ЕС. Но и ЕС не е същият, който беше преди 5-6 г. Сега няма този мощен финансов ресурс и редица ключови фигури говорят, че Западните Балкани няма да бъдат скоростно интегрирани. Виждаме, че Брюксел, САЩ и Лондон имат различен подход към Западните Балкани. А Русия и Турция имат съвсем друг", допълни Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото.