Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шаламанов: Военната помощ на България за Украйна се отплати с газови доставки

Има неразбиране между парламента и служебното правителство за приоритетите, смята бившият министър на отбраната

31.01.2023 | 21:00 Редактор: Вяра Димова

Последни дебати в НС за инвестициите в българската армия - каква е стратегията до 2032 г.?

"Темата е сериозна и има поне три добри новини. Първата е, че има такъв дебат, това е приоритет на парламента. Второ - взетото решение е подкрепено от 135 депутати. Това означава, че дори в този раздробен парламент, по въпросите на отбраната има високо ниво на съгласие. Трето - взетото решение дава ясни насоки какво се очаква от МО", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него трябва да се компенсират дефицитите в годишните доклади, което става и с придобиване на техника и повишено ниво на обучение, но и с използване на многонационални съюзници, които подкрепят отбранителните способности на България.

"От 5 години парламентът е утвърдил проект за инвестиционен разход за бойни бронирани машини. 5 години МС след МС не успява да сключи договор за 15 бронирани машини", посочи Шаламанов. Според него причината е загатната в рисковете, посочени в програмата, дебатирана и днес в парламента. "Един от рисковете е недостатъчен административен капацитет. Друг риск е недобро планирано финансиране. Демотивацията на личния състав в армията нарасна", допълни той.

Пред Bulgaria ON AIR бившият министър на отбраната заяви, че капацитетът на министерствата на отбраната, на икономиката, на финансите, е ограничен и те трябва да го използват за важните неща.

"Има неразбиране между парламента и служебното правителство. Усилията трябва да бъдат насочени към консолидиране на подкрепата за редовно правителство. Ако искаме да има прогрес във въоръжените ни сили, трябва да стане приоритет на парламента и премиера. Изпълнителната власт взема реалните решения", коментира гостът.

По думите му темата за състоянието на сухопътните войски е отговорност и на министъра, и на началника на отбраната на висшия офицерски състав.

"Още 2018 г. ДБ предложи обществен договор за отбранителна политика по формулата 10-15-20. Рано или късно ще стигнем до това, но ако стигнем след 5-6 години лутане, ефектът за Българи няма да е позитивен. Ако нямам капацитет в рамките на 10 години да видим кои са тези 20 проекта", категоричен е Шаламанов.

Бившият министър на отбраната е на мнение, че помощта на България, дори и индиректно, с износа на своята отбранителна индустрия, получи подкрепа в газови доставки.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.