Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Недков: Голяма е опасността скоро България да бъде въвлечена в жива война

Проблемът е в криптираната българска политика, посочи писателят

30.01.2023 | 19:58 Редактор: Тодор Петров

"Много голяма е опасността в скоро време България да бъде въвлечена в жива война. Не само заради Русия. Всеки народ иска да живее в държава, в която си струва да умре. Не се случи на Рождество чудото "редовно правителство". Хайде да видим по Възкресение", каза писателят Димитър Недков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му все по-актуален е въпросът: "Какво става с републиката?". А пропастта във взаимоотношенията народ - елит е като колорадските каньони, смята писателят.

"Българите сме първооткриватели в една особена диспропорция между астрономическото и политическото време. Бяха времена, когато в рамките на едно управление 4 пъти си честитяхме новата година. Можехме да планираме, знаехме, че имаме прозорец от 4 години напред. Сега в рамките на една астрономическа година 4 пъти си "честитим" избори. Целият народ е подложен на нещо, с което скоро ще започнат да се занимават психиатрите", коментира Недков пред Bulgaria ON AIR.

"Проблемът може би е в криптираната българска политика. Толкова умело зашифрована, че вече не можем да разберем какво и как решават. Политиците не казват нищо ново, а през това време светът се променя. Говорят само с клишета и шаблони. В политиката влязоха субекти, на чиито представители им подхожда определението "ъпгрейдваното поколение". Мушкат им флашката с тамошната матрица, връщат се без никаква представа за отговорност към отечество и родина. Накрая се оказа, че и по нов начин се финансират. Оказа се, че участват и чужди данъкоплатци. Никога не е било безплатно", посочи писателят.

Според Недков другият проблем идва от енигматичността на българското задкулисие, формиращо интересите на криптираната българска политика. 

"Тези млади хора са учени на личен интерес и далавера. Проблемът е, че даскалите на тези момчета са пропуснали да им разкажат историята на бизнеса - да видят, че са тръгнали по крив път. Познавам много именити наши българчета, които са поне 3 пъти по-богати от тези момчета. Само че потретите на много от тях висят в компютърната лаборатория на НАСА, правят софтуери и други неща. Тениските им са за по 9 долара. Единият продължава да идва на срещите с велосипеда си", обясни писателят.

Димитър Недков отправи поглед и към бъдещето:

Говори се, че това е последният форум в Давос. Най-важната среща беше за киберпрестъпленията. Строга регламентация на киберпространството. Ние готови ли сме, някой разсъждава ли в тази държава? Дайте да се подготвим да заживеем правилно в областта на всичко, което ще е информатика и цифровизация. Ако имахме суперкомпютър, значи сега трябваше да заложим на изкуствения интелект всички параметри в предизборната кампания и той да ни програмира ситуацията.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа