Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: Позицията на Радев към РСМ беше точна, не можем да върнем ветото

Според Илия Лазаров са възможни ексцесии на 4 февруари

27.01.2023 | 21:12 Редактор: Вяра Димова

България скочи на РС Македония, какво поиска Румен Радев от Брюксел? 

"Правили сме серия от грешки по отношение на Северна Македония, чисто исторически. Нашето бързане не беше оценено. Преди няколко години, когато наложихме първото вето, си изградиха цялата вътрешно-политическа кампания на база на омразата към България. Това го нямаше по времето на Любчо Георгиевски, това се случи сега", заяви международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е трябвало да бъде забравено. "Когато в политиката се влагат емоции, те никога не са продуктивни. В случая позицията на президента Радев е точна, позицията на външния министър Николай Милков е точна. Привикването на нашия посланик за консултации също е правилен дипломатически ход", подчерта Лазаров.

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че е бил възмутен от липсата на реакция от страна на Урсула фон дер Лайен. "Тя беше настъпателна затова да дадем зелена светлина на на Северна Македония, сега - нулева реакция. Не може и да очакваме друго, тя е слаб лидер на Европа", посочи гостът. 

Според него европейските институции трябва да натиснат Северна Македония да си свърши работата и да признае, че това е престъпление от омраза, да го криминализира и се пресекат всякакви бъдещи такива прояви. 

"Това не е първият случай, няма да бъде и последният. Когато има такива прояви, те няма как да станат член на ЕС, защото това е едно семейство", каза още Лазаров и допълни, че няма вариант да се върне ветото. "Следващото вето, което имаме право да наложим е, когато дойде време за влизането на Македония в ЕС. Със сегашното си поведение РСМ не може да стигне тази фаза. Невъзможно е технически да се върне ветото", стана ясно от думите на анализатора. 

Изводът до момента е за държавно стимулирана политика. "Необходима е толерантност и от двете страни", на мнение е Лазаров. Той прогнозира възможни ексцесии на 4 февруари. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
връще им го под формата дори на бойкот спрямо тях да си стоят в ъгла нямаме място с тях Сигнализирай за неуместен коментар