Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Константин Попов: Сигурно е, че има българско оръжие в Украйна, съдбата ѝ ще се реши на фронта

България е във външнополитическа изолация и "звучният Шенгенски шамар" го потвърждава, коментира председателят на Центъра за развитие на политики

27.01.2023 | 20:54 Редактор: Ирена Бакърджиева

Какви български оръжия има в Украйна и как стигат дотам?

"Много ясно е, че българската военна промишленост изнасяше оръжие, а това, че българската държава не предлагаше на правителството безвъзмездно сражение, също е вярно. В края на краищата българско оръжие е сигурно, че има в Украйна", заяви председателят на Центъра за развитие на политики Константин Попов в студиото на "Денят ON AIR".

"По-важното е, че се взе политическото решение, че можем да предоставим такова оръжие, защото това ни поставя на картата на Европа, на НАТО. Черноморският регион е под световния прожектор. Да се крием и да се снишаваме не изглежда добре", добави Попов.

Според него изминалите 2 години са абсолютна тъма в политиката и има усещане, че България е във външнополитическа изолация и "звучният Шенгенски шамар" потвърждава това. Той отбеляза, че всеки диалог е загубен, когато няма стабилни политики и е отречено, че няма ляво и дясно, защото се губи доверието на тези, които те следват. 

"Тези години са много решителни, този прозорец се отваря рядко, в който се пренарежда световната карта, приоритети, световният ред, световната система за сигурност и тогава някои изплуват, някои потъват", каза Попов пред Bulgaria ON AIR и уточни, че България не се справя много добре.

Гостът смята, че руснаците не са се уплашили от "Леопард 2", но не им е приятно от факта, че Германия ще ги предостави на Украйна.

"За да може да се усвои такава сложна техника от самите екипажи, от командира, си трябва много сериозна подготовка. Изисква много сложна логистика и още по-сложно е да се изградят командири на тези танкови формирования, които да могат максимално да използват техните бойни възможности. Изисква доста време, а се говори за предстояща руска офанзива вследствие на мобилизацията, която проведоха", коментира Попов.

Той очаква тази година да бъде решителна за войната и съдбата на Украйна да се реши на бойното поле, а съдбата на световната система за сигурност и мястото на Русия ще се решават в продължение на десетилетия и там основният инструмент ще бъде икономически. Неговото мнение е, че е много вероятно конфликтът да ескалира, за да се намери някакво решение, защото сега ситуацията е патова. Предположи, че сигурно ще се стигне до дипломатическо решение.

Гостът посочи, че списъкът с оръжия, които ще дадем на Украйна, може да има някаква степен на конфиденциалност, но поражда съмнения и спекулации. Попов сподели, че би трябвало да се даде обща рамка, без да се нарушава изискването за класифицирана информация.

"Аз смятам, че българската армия има нужда от модернизация но се надявам, че българският войник е запазил бойния си дух и желанието да защитава родината си", каза Попов и поздрави всички, които са работили за придобиването на F-16, защото такава сериозна ескадрила ни поставя в друга категория.

"Голям проблем е и модернизацията на сухопътни войски, но там ще трябва да се вложат сериозни ресурси – от екипировката на войника до придобиването на нова техника", изтъкна още Попов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
медийни изяви
преди 1 година
Поредният глашатай на соро-соидите и евро-атлантиците! 30 години ни управляват такива лица, подвластни на чужди посолства и интереси, а после се чудим, защо сме най-бедната страна!? Сигнализирай за неуместен коментар