Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокати: НС едва ли ще приеме окончателно промените за разследването на главния прокурор

Фокусът е върху личността, а не върху институцията, коментираха Людмил Рангелов и Димитър Марковски

27.01.2023 | 20:28 Редактор: Елеонора Танева

На първо четене депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор.

"Самият начин, по който бяха приети двата законопроекта за разследване на главния прокурор - те са противоположни, взаимно се изключват, в същото време са приети. В правна комисия трябва да се преценява от кой какво ще остане. Няма да имаме гласуване на второ четене в НС на законопроект за разследване на главния прокурор", убеден е адвокат Людмил Рангелов в коментар в студиото на "Денят ON AIR". 

Той определи предложението на Министерския съвет като по-разумно, за да не се стига до ситуация подчинен да разследва шефа си. 

На същото мнение е и колегата му Димитър Марковски.

"Факт е, че за пореден път се присъства на един пореден политически спектакъл, който не преследва целите, свързани с реформирането на правосъдието. Тук се прави фокус върху конкретна личност, а не върху институцията главен прокурор, което е опасно и не е обществено полезно, когато се преследват политически цели под формата на претекст за реформа", заяви Марковски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му - Европа е наложила необходимия механизъм над институцията на главния прокурор - да има регулаторен механизъм над главния прокурор. Уточни, че фокусът не трябва да е върху личността, а върху институцията.

"Предложението на служебния кабинет е по-законово издържано, би било резонно съдия да го разследва или с ранг на върховен съдия, за да бъде гарантирано евентуално качествено разследване", добави Марковски.

Людмил Рангелов посочи как ще си избегне нарушаване на законодателството.

"Съдия не може да повдига и поддържа обвинение, той ще бъде назначаван от Прокурорската колегия на ВСС като прокурор от ВКП, така ще се избегне забраната, че никой освен прокурор не може да повдига и поддържа обвинение", поясни Рангелов.

И двамата адвокати са на мнение, че изваждането на НСлС от прокуратурата няма да доведе до някаква промяна и по-голяма независимост.

"Изваждането на Националното следствие от тази система ще е една декларация, нищо повече", категоричен е Марковски.

Людмил Рангелов го определи като опит НСлС да бъде отделено от възможността главният прокурор да оказва по-непосредствен контрол върху определени дела. 

"Това не изглежда убедително, не знам как ще го мотивират. Няма разумна причина и полезен резултат от това изваждане", завърши Рангелов.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.