Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Сиела норма": Ако има промени, трябва да се възложат до 10 дни, за да се справим навреме

Има условия, при които е възможен отказ от наша страна, заяви Веселин Тодоров

27.01.2023 | 20:36 Редактор: Вяра Димова

Ще стигне ли хартията за машините за предстоящият вот? 

"Ние в момента нямаме договор с ЦИК, нямаме възлагане, няма дори открита процедура. Ако бъдем потърсени, ако ни бъде възложена тази работа и ако я изпълним, тогава пък най-вероятно няма да можем да се съобразим с някои решения, ако той излезе на 30 март. Но със сигурност бихме могли да си съобразим с такова решение, ако излезе в очаквания половингодишен срок", заяви директорът на "Сиела норма" Веселин Тодоров в студиото на "Денят ON AIR".

Тодоров поясни, че машините запазват своите функционалности, освен ако ЦИК не разпореди и генерална промяна в софтуера.

"Могат да бъдат превърнати в принтери, но към момента не са. Това, че няма да се ползват някои от техните функционалности, не променя възможността при оспорване на изборите съдът да може да се възползва от тези функционалности. Машината записва всяко действие. Ако не бъде променен софтуерът, тя ще дава много възможности за последваща проверка на коректността на изборите", обясни той.

В Bulgaria ON AIR стана ясно, че задача към "Сиела норма" софтуерът да бъде променен не е възложена, но се водят разговори. "Тези разговори касаят промени в съдържанието на разписката, която се превръща в бюлетина. Сега тази разписка ще трябва да съдържа повече реквизити и ще стане по-дълга, но това трябва да стане с промяна в софтуера, за което се надяваме, ако бъде възложено, да стане навреме", посочи директорът на "Сиела норма".

И поясни, че това трябва да стане до началото на февруари, тъй като е необходимо време и познаване на цялата платформа. "Добре би било това нещо да се възложи навреме, ако не до края на другата седмица, то до 10-ина дни", призова той.

Има условия, при  които е възможен отказ от страна на "Сиела норма", потвърди Тодоров. "Ние няма да откажем, защото искаме да правим напук, а защото е невъзможно", каза още гостът и допълни, че има решение този път хартията да е по-различна и да се доставя от БНБ.

"Това е решение на парламента, не на ЦИК. ЦИК трябва да се съобрази с него. Тук става въпрос за бюлетина. Хартията винаги сме я доставяли в последните 9 години и имаме организация. Сега може би ще има допълнителни изисквания. За нас е важно да се спазят изискванията на принтерите. Досега сме доставяли между 3 и 6 ролки на машина. Обикновено се ползва една, която е заложена в машината и една е резерва", каза Тодоров.

По думите му няма риск да не успеем с организацията на гласуването за вота на 2 април.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
да вземете машини от сащ поративни малки бутки на повече от 20 години хора който четете това те са овладяли тази технология на маниполация Сигнализирай за неуместен коментар