Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: До 15 години северномакедонците ще изчезнат като нация, конфронтацията ще продължи

"РСМ много лесно се поддава на чуждо влияние", каза проф. Христо Матанов

24.01.2023 | 20:32 Редактор: Искра Ангелова

След напрежението между София и Скопие - каква трябва да е реакцията на България?

"Ескалацията не е спряла от доста време, поне от 4 години, а и преди това имаше, но тя не се афишираше, защото българите бяха свикнали да си траят. Може би и това е една от причините РСМ да бъде толкова агресивна и нахална, защото са свикнали, че българите ще преглъщат всички неща, които им се поднасят. Във всеки случай виждам каква е ситуацията - тя е повече от ясна, в РСМ искат да поставят нещата на равна основа, ние провокираме, но и вие провокирате", каза историкът проф. Христо Матанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му те са забравили едно от основните правила на демокрацията - нещо може да не ти харесва, но трябва да го търпиш.

"Явно тези, които чупиха стъкла на културните клубове, явно за първи път хвърлят камъни. Аз ги гледах. В Северна Македония не ги интересува много кой ще ходи на честванията за Гоце Делчев, кой няма да ходи, но руската намеса ги интересува. И в краткосрочен план явно конфронтацията ще продължи, няма индикации тя да намалее, те не разбират от аргументи. Цар Борис III е фашист, макар че отдавна е доказано, че не е, но какво да им казваш на тези хора, на които единственият им досег с историята е учебникът", подчерта проф. Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че в учебниците пише, че българите са татари, фашисти.

"Това, което ще се иска от България, е да реагира своевременно и адекватно. Тази реакция, която виждаме сега, е полуадекватна, тъй като тя не е постоянно. Виждаме, че има реакция, когато стане някакъв инцидент, после заглъхва. Не нужно да върнем ветото, нужно е да се реагира така, както сега, но това да е постоянна позиция, тъй като антибългаризмът е постоянна позиция в РСМ. А до 15 години сигурно северномакедонците ще изчезнат като общност", подчерта историкът.

Проф. Христо Матанов смята, че албанците ще ги претопят.

"Ако слушате северномакедонските медии ще видите, че според тях Европа ни подкрепя и стои зад нас, а ние смятаме, че Европа стои зад тях. Може би истината е някъде по средата, не трябва да забравяме за момент, че ние сме член на ЕС и нашата дума тежи повече. Има колеги, които пък смятат, че Северна Македония не иска да влезе в ЕС", добави той.

Според него съседката ни много лесно се поддава на чуждо влияние.

"Тяхната политика е да държат на северномакедонската идентичност, тя се подхранва по различен начин - чрез учебниците по история, академичната общност. Те нямат друг избор. Много е трудно да се пречупи този стереотип, който е насаждан години наред. В Македония сръбското влияние ще направи повече от 100 години. България е изолирана от тези процеси", поясни проф. Матанов.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 1
реалист
преди 1 година
Ето такива руски професори са виновни да се гледаме с най- близките ни по кръв съседи, накръв. Омръзна ми от четирихилядници. И за да докажа,че не е прав----По официални данни най-бързо изчезващаща нация в света е БЪЛГАРИЯ. ЗА ТОВА ОСНОВНА ЗАСЛУГА ИМАТ И ТЕЗИ ЧЕТИРИХИЛЯДНИЦИ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Лилия
преди 1 година
Македония няма място в ЕС заедно с нас ТЕ са ограничени хора ,дори тук в БЪЛГАРИЯ ИМАЛА съм стажанти македонци и видях ниската им култура. Сигнализирай за неуместен коментар