Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Томов: Безпрецедентен хаос, очаква ни тежка 2023 година

"Конституцията не прави разлика в задълженията на служебния и редовния кабинет", каза лидерът на "Българска Социалдемокрация - Евролевица"

22.12.2022 | 20:41 Редактор: Искра Ангелова

Какво е бъдещето пред българската икономика?

"Това е хаос, който аз не съм виждал 33 години. Безпрецедентен хаос, който вече заради самите депутати, които в момента дебатират, страната ще бъде изправена през много тежка 2023 година. Очертават се безподобни неща, свързани с популизъм, незнание, но догодина ние ще имаме най-големия дефицит в последните години. Има реална опасност да влезем в дългова спирала", каза лидерът на "Българска Социалдемокрация - Евролевица" проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му служебният бюджет е направил груба грешка с невнасянето на бюджета.

"Те казаха, че ако внесат бюджет, ще започне наддаването, точно обратното - щеше да има систематизация на дебата, права, информация колко е дефицитът. Винаги е имало параметри, които са се заявявали пред нацията, имаме прозрачност. Сега никой не знае какво става. Проблемът е какви ще бъдат капиталните вложения догодина, какъв ще бъде растежът, каква ще бъде инфлацията", допълни проф. Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той се опасява, че може да се стигне и до ситуацията, в която да ни откажат дълг, или да се стигне до много голямо оскъпяване.

"Това означава, че ние обричаме децата си на драма. На това, че те ще трябва да плащат и че може да влезем в дефицит, който ние няма да може да плащаме. При много висок дефицит и очертаваща се инфлация от 7-8% - ние няма да бъдем приети в еврозоната. Това означава ново откъсване и ново противоречие. Ние на 1 януари 2024 г. еврозона няма да видим, защото от 2 по общо 4 показателя ние не отговаряме", коментира още експертът.

И поясни, че Конституцията не прави разлика в задълженията на служебния и редовния кабинет.

"Служебният кабинет ще носи отговорност за това нещо, каквото и да се случи, защото бяха длъжни да внесат бюджет. Последствията ще бъдат усетени по-късно, когато се види, че по основни направления няма да стигат парите. Това може да се случи с училища и болници", добави проф. Алексанър Томов.

Според него трябва да има нови политически партии: "Необходими са радикални промени, това не може да продължава така. Никога не съм виждал такъв хаос, казвам го с огромно отвращение."

Гледайте целия разговор във видеото.