Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: Властите в РСМ толерират вандалските акции срещу българските клубове

Самото общество ги възприема като героични, коментира проф. Даниел Вачков

09.12.2022 | 21:33 Редактор: Елеонора Танева

Защо не стихват страстите между България и РСМ?

"Категорично в РСМ се опитват както през комисията така и в публичното пространство чрез техните политици, да наложат тезата си, че Гоце Делчев няма нищо с България. Те казват, че е много важен мъж, в основата им, ще рухне цялата държавност без него. Но това не е научен довод, бил в химна, това че те са го поставили, не означава, че трябва да се подмени историята", коментира историкът проф. Даниел Вачков в студиото на "Денят ON AIR". 

Той е и член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония. Не вижда нищо лошо по линия на Гоце Делчев да има общи действия като чествания, да се откриват паметни плочи. 

"Но има надпревара в историята - кой пръв да посочи дадено събитие като свое. Не е новина, че няма напредък в комисията. В неформален разговор нещата са по-нормални. Но когато официално говорим и нещата се протоколират тонът става по-остър. Шокирани бяхме как така стана, че след като вървяхме към сближаване на позициите си, час преди края ни се предложи текст, който ни върна в изходна позиция", заяви проф. Вачков.

Историкът е убеден, че в РСМ има нежелание да се изпълнява Договора за добросъседство. 

"Усилено не се желае да се постигне разбирателство, проваля се годишнина след годишнинаq за да не се постигне нищо", заяви гостът.

Анализира и посегателствата срещу български клубове в Северна Македония. Убеден е, че властите толерират погромите.

"Има очевидна толерантност на властите към тези, които извършват тези инциденти. Самото общество ги възприема като героични акции, въпросът е докъде може да стигне. Ние тези теми в комисията ги избягваме, и без това тонът става доста рязък. Опитваме се да се съсредоточим върху нашата работа, върху изворите", добави проф. Даниел Вачков.

Гледайте целия разговор във видеото.