Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Александър Николов: Правят ремонт на ремонта в АЕЦ "Козлодуй", това ще се отрази на цените

Не трябва да се компенсират загубите и липсата на производство от АЕЦ-а през ТЕЦ-овете, категоричен е бившият енергиен министър

09.12.2022 | 21:11 Редактор: Ирена Бакърджиева

Зависима ли е българската енергетика? 

"Слагането на знак за равенство между енергетиката и компания само по себе си е грешно. Опитите да се използва някаква политическа дъвка, която дори в предходния парламент се обсъди абсолютно в същия детайл, е безсмислено", заяви бившият енергиен министър Александър Николов в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че България е част от ЕС и този документ, в която и да е европейска държава, е абсолютно ясно какво значи – писмо за добри намерения и нищо повече, защото на заглавната му страница пише "неангажиращ" и се използва само за политическа употреба.

"Всички срещи, стъпки, документи се правиха с една единствена цел – България да запази предимството си спрямо останалите държави от региона и спрямо европейските държави като балансьор и основен производител на електроенергия. Съответно приходите от бюджета и събираемостта да се запазят дългосрочно. За да се случи това, се изискват инвестиции и грижа", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той обяви, че когато текущият политически кабинет на Министерството на енергетиката напусне постовете си, ще изкарат всички данни, които сравняват ситуацията до август месец 2022 г. и след това.

"АЕЦ "Козлодуй" отново влиза в ремонт. Официално централата казва, че не поема ангажимент колко време ще продължи ремонтът. Когато министър си позволи да каже в национален ефир, че загубата е няколко милиона, но тя е няколко десетки пъти повече, има проблем с нивото на информация или с нивото на експертиза, или със зависимост", отбеляза Николов.

По думите му другото нещо, което е ужасяваща грешка, е, че се опитват да компенсират загубите и липсата на производство от АЕЦ "Козлодуй" през ТЕЦ-овете, което разрушава цялата матрица на сдържане на цените на поносимо ниво.

"Аз поставям под съмнение какво се случва с предходния ремонт, защото за пръв път в АЕЦ "Козлодуй" се налага ремонт на ремонта. Ще се отрази на обема електроенергия, който се предлага на пазара. Когато се ограничи предлагането, това автоматично води до повишаване на цената. Повишавайки цената, това няма да се отрази на индустриалния потребител, но ще се отрази на приходите в държавния бюджет, защото износът ще падне и потенциално печалбата на дружеството", конкретизира гостът.

Той поясни, че за АЕЦ "Козлодуй" няма риск, но има нереализирани ползи, което означава, че това е квази загуба. Двата ремонта, направени по този начин, много лесно могат да надхвърлят 100 млн. загуба.

Той обясни, че намаляването на въглеродните емисии на ТЕЦ "Марица" не е равно на затваряне на мощности. Между март и май са започнали разговори с ЕК за дефиниция на това къде е проблемът с въглеродните емисии – при консуматор или производител, защото България е нетен балансьор на региона.

"Консумацията на българската енергетика да се случи по нормален и плавен начин. "Мини Марица Изток" разполага със страхотни ресурси и с много квалифицирани кадри. Целият този преход няма да се случи с намаляване на работни места", категоричен е Николов.

Той изброи с какво България се отличава от всяка страна в ЕС - обем на водни ресурси, слънчева радиация, географско положения и ориентираност на мрежата. Според него това прави България най-атрактивната държава за инвестиции в ЕС, а естественият път е да се намерят инвестиции. "По-голямата щета са ни разрушените отношения с европейските институции и разрушените отношения вътре в екипите", добави гостът.

Той коментира и темата за "Лукойл", като каза, че е много обидно, когато корпоративна структура каже, че ще започне да изплаща милиони данък. Той предположи, че може да се наложи контрол, но в токова специфична дейност "дяволът е в детайлите".

Гледайте целия разговор във видеото.