Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Писател: Хората, които прескачат границата на България, са терористи, спецчастите да ги чакат

Държавността се разгражда - и отвън и отвътре, смята Александър Урумов

09.12.2022 | 21:04 Редактор: Вяра Димова

Ставаме ли свидетели на разпад на държавността? 

"Дали е кошмарна реалността... Това, което се случва не е само в Народното събрание, натискът не идва само от там, той е върху самото Народно събрание", каза писателят Александър Урумов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него натискът в България е огромен, нечовешки. Той сподели, че такъв е имало и върху него, докато е заемал длъжността говорител на военното министерство в периода 2017 - 2021 г. 

"Писано е да тръгне от мен тази публична битка срещу Истанбулската конвенция. Тя започна преди 5 години. Натискът беше изключителен в самото правителство. Тогава много хора загубиха постовете си. Натискът беше включително с обаждания, които обяснявам в книгата ми, която ще излезе през януари. Имаше и заплахи, за които съм подал сигнали в ГДБОП", разказа Урумов пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че има интересна информация за Истанбулската конвенция и начина, по който са е било изнудвано хърватското правителство.

"Европейският съюз е западно-центричен. Източна Европа бива третирана като хора втора ръка. Това е истината. Ние можем да се държим по-достойно", призова още писателят.

По въпроса с журналистическите разследвания, свързани с границата, той заяви, че не са случайни, а са част от кампания. 

"Играят се етюди. По конкретен повод и в конкретна кампания се изнасят неща. Някой бил стрелял, пуснал клип - добре, видял ли е кой е стрелял, как е станало? Трима български полицаи вече са загинали, четвъртият - не знам в какво състояние е. С лека ръка ни вкарват в този нов говор - хората, които нарушават границата на България, са терористи. Трябва да ги посрещаме по начина, по който напоследък започнаха да се държат. Защо на границата ги няма специалните сили? - Те са най-добре оборудваните", коментира той.

Писателят заяви, че държавността се разгражда - и отвън и отвътре.

"Усещането е за хаос и разпад", подчерта той.

Гостът заяви още, че за да има редовно правителство, то трябва да даде отговор на въпроса какви са му приоритетите.

Гледайте целия разговор във видеото.