Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каримански: Увеличавайки минималната работна заплата, се увеличават и възнагражденията на депутатите

Прозират целите на депутатите, коментира съветникът на служебния финансов министър

08.12.2022 | 21:22 Редактор: Вяра Димова

В политическия хаос, как ще се разпределят парите на държавата? 

"Популизмът се е развихрил до максимална степен, не за друго, а за това, че като се гласува промяна в Кодекса на труда за минималната работна заплата.  Никъде не се казва по какъв начин ще се отрази това в Закона за държавното обществено осигуряване и в бюджета. Там ще се отразят финансовите разчети. Ние нямаме вкаран такъв закон, в който да се отразят финансовите разчети", каза съветникът на служебния финансов министър Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът обясни, че гласувайки минималната работна заплата да бъде 50% от брутната средна работна заплата, се получава процикличен ефект.

"В брутната средна работна заплата участва минималната работна заплата. Когато гласуват, че 50% от брутната заплата трябва да бъде минималната, минималната се вдига. Тя от своя страна вдига средната и се завихря този цикъл. Кой има най-голяма полза от това нещо - дали обикновените хора имат полза от 850 лв. или депутатите имат по-голяма полза, тъй като техните заплати и възнаграждения се базират на брутната средна работна заплата. Когато увеличим минималната работна заплата, увеличаваме възнагражденията и на депутатите", подчерта Каримански пред Bulgaria ON AIR.

Според него възможността за нова минимална работна заплата трябва да се случи след 1 юли.

"Прозират целите на депутатите. На БСП целите са да притиснат президента - да каже на служебното правителство, че трябва да се вкара бюджет. С минималната работна заплата са свързани много други заплати", каза той.

БСП предлага максимален осигурителен доход от 2023 г. от 4200 лв. Само за една година максималният осигурителен доход ще нарасне с 1200 лева. Това ще се отрази на бизнеса, посочи Каримански.

"Бизнесът няма ли да колабира? Затова БСП не трябва да казва, че други трябва да бъдат отговорни", допълни той и обобщи, че минималната работна заплата,  при завихрянето със средната работна заплата, ще насърчи инфлацията в България.

Гледайте целия разговор във видеото.