Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

БСП: Без значение дали правителството е редовно или служебно, нуждите на хората са еднакви

Пари за увеличението на минималната работна заплата на 850 лв. има, заяви Веска Ненчева

08.12.2022 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева

На първо четене депутатите приеха увеличаване на размера на минималната работна заплата, която от 1 януари трябва да е 850 лв.

"Успяхме да убедим нашите партньори, видя се в зала, че можем да бъдем консолидирани. За кабинет към този момент няма подкрепа, но трябва да се хванем за малкото хубаво, което успяхме да постигнем", коментира депутатът от БСП Веска Ненчева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя е убедена, че за решаване на кризите е необходимо редовно правителство.

"Дали ще бъде редовно правителство или служебно - народът, който има нужда от средства, е един и същ. Чухме мотивите, с които служебното правителство отказа да има бюджет за 2023 г. Мека е думата "безотговорност" от страна на служебното правителство", посочи народният представител от левицата.

Ненчева е категорична, че пари за увеличението на минималната работна заплата на 850 лв. има. 

"Винаги има излишък в бюджета и винаги сме коментирали, че общественият ресурс трябва да бъде разходван справедливо. Средства има. Надявам се да заложим на разума и да приемем още една мярка от социалните пакети - безплатните учебници за учениците от 8 до 12 клас", заяви Ненчева пред Bulgaria ON AIR.

Друга помощ, за която БСП ще настоява, е втората година от майчинството да се изравни с размера на минималната работна заплата. Това може да помогне за решаване на демографската криза.

Депутатът коментира и отказа за присъединяване на България към Шенгенското пространство.

"Виждаме, че процесите се бавят, но това не трябва да ни обезкуражават. Има още много работа, чисто технически нямат основание да искат това от България. От друга страна, сигналите, които ни дават, са повод да помислим за реформи, свързани с правосъдието. Правосъдната ни реформа не е достатъчно добра, от 4 г. даваме доказателства не само за злоупотреби по границата, но и със строителство на пътища. Явно съдебната реформа не ни е както трябва", посочи Ненчева.

Като една от причините за отказа за Шенген тя очерта политическата криза у нас.

"Липсата на политическа стабилност, стабилно редовно правителство, което да носи своята отговорност, създава размиване на отговорностите. Не може втора година ние през няколко месеца да сме със служебни правителства, които са с ограничени възможности", добави депутатът от БСП.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Вие, г-жо Ненчева, добре се консолидирахте , но при липса на ДБ за 2023 г. ще се наложи 6 месеци да работите (то е ясно с каква "работа" запълвате работното си време) без да получавате РЗ. Не бъдете циции, покажете, че наистина милеете за българските труженици с минимални заплати! Вие гласувахте този разход днес, остава да го заплатите, сетне ще си го приспаднете през второто полугодие. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Г-жо Ненчева, похвално е желанието ви да станете симпатични на хората с по-ниски заплати. Те са 446 хил. души, така че за повишаването на заплатите им с 90 лв са необходими около 55 млн.лв. Сумата не е много голяма, но държавен бюджет за следващата година не е пресметнат и не е приет от НС. Това означава, че този разход не може да бъде включен в ДБ. Разходът за 1 ден на НС е 200 хил.лв. Това означава, че депутатите трябва 6 месеци да работят без заплати. Колко му е този жест! Сигнализирай за неуместен коментар