Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Главчев: Проф. Габровски направи саможертва, партиите само вдигат рейтинга на Радев

Конституционно сме парламентарна република, но 2 години ни управлява президентът, коментира депутатът от ГЕРБ

07.12.2022 | 20:56 Редактор: Елеонора Танева

Започват разговорите на издигнатия за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски с парламентарно представените партии. 

"Винаги има шансове, надеждата умира последна. Проф. Габровски трудно беше избран. Той е най-добрият неврохирург онколог. Нали всички казваме, че има ракови туморни образувания в обществото? Тази метафора с това, че се предлага номер едно в България, е по-подходяща от футболните метафори, които използваме под път и над път", коментира депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи като саможертва решението на проф. Габровски да приеме предложението: "Човек с безупречна репутация. Всичко, което може да постигне - е постигнал. И изведнъж отива в политическото блато". 

Според народния представител от ГЕРБ, ако не настъпи промяна в поведението на политическите партии, единственият печеливш ще бъде президентът.

"Вдига се рейтингът на президента Радев. Последните 2 години има заобикаляне на формата на държавно управлeние на България. Конституционно сме парламентарна република, но това, което се случва, е да ни управлява президентът, и то в големи периоди без наличието на парламент", посочи Главчев пред Bulgaria ON AIR.

А разговорите между ГЕРБ и Радев определи като нещо нормално, което се прави в интерес на българските граждани. Той е убеден - президентът не мери с двоен аршин партиите. 

"Преди време вдигна юмрука и каза "Мутри вън", сега пък казва - "шарлатани". Излиза от езика, който трябва да има държавният глава, прям е и няма двоен аршин. Някои от представителите на "Продължаваме промяната" нямат основание да се обиждат от термина шарлатани, за някои от тях даже е щадящ", анализира Главчев речника на държавния глава.

Депутатът изрази надежда да се състави правителство, било то и с третия мандат, защото това очакват избирателите. Също така беше категоричен, че мястото на България е в Шенген.

"Мигрантите - това е общоевропейски проблем, трябват ни общоевропейски усилия, а нямаме общи усилия. За мен е необяснимо защо не искат Австрия и Нидерландия да вложим всички съвместни усилия. Приемането на България само ще е плюс. Това ще е подкрепа да се решават проблемите и при тях, защото повечето мигранти се целят в Западните държави. По всички граници има корупция, тук въпросът е да положим съвместни европейски усилия за решаването на този проблем. България не може да спре мигрантите, това е ясно", коментира Главчев.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.