Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мирчев, БСП: Габровски е поредната кукла, която от ГЕРБ ще изгорят

По-вероятно е да се отиде на избори, заяви социалистът

07.12.2022 | 20:44 Редактор: Тодор Петров

"Твърдо няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, имаме решение на нашите органи, които не са преразглеждани. Няма как да седнем на една маса, 12 години се борим с модела "ГЕРБ", който налагат. Г-н Габровски е световноизвестен специалист, от уважение ще се срещнем с него. Негатив е, че се съгласи да бъде поредната кукла, която от ГЕРБ ще изгорят. Хващат авторитети и ги унищожават", заяви в предаването "Денят ON AIR" депутатът от БСП Стоян Мирчев.

"Президентът официално призна, че "Продължаваме промяната" са били негов проект, от който е разочарован. В НС има и друг негов проект. Донякъде "Български възход" е президентска партия. Стефан Янев беше намерен за политиката от Румен Радев. Той е създание, произлязло от ръцете на президента. В неговото служебно правителство намериха пристан много от кадрите на "Има такъв народ". Политическият му инженеринг не е много добър и има за какво да съжалява", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

От БСП са категорични, че няма да седнат на масата на преговорите с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Имат решение за втория мандат, който би бил в ръцете на "Продължаваме промяната". За третия мандат все още нямат взето решение.

"Не бихме подкрепили трети мандат, зад който се вижда сянката на ГЕРБ и ДПС. Няма никакво значение как ще бъде "облечен" кабинетът - дали се води експертен, надпартиен или на малцинството", уточни Мирчев.

Според депутата от БСП е по-вероятно да се отиде на избори, тъй като конфликтите между партиите се задълбочават. А Народното събрание се занимавало с политически PR на няколко парламентарни групи.

По думите на Мирчев, ако изборите ще са през март-април, той се надява, че чрез представяне на нови политики и решения избирателите ще преосмислят начина, по който ще гласуват. С връщането на хартиената бюлетина се надявам, че пред урните ще се върнат хора, които бяха изплашени от машините. Част от обществото не вярва в сигурността на машините, посочи социалистът.

Мирчев не се притеснява, че нов политически проект в лявото пространство ще вземе от гласовете на БСП.

"Самите те помежду си не се понасят, не виждам как биха се обединили. Призоваваме да се спре с разцеплението в лявото. Тези, които са направили опити за леви проекти и са се провалили, са добре дошли да се върнат. "Продължаваме промяната" ги виждам като популисти, опитват да се препишат левите ни политики", подчерта депутатът от БСП.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.