Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стоян Михалев: Кандидатурата на Габровски е пушката в първо действие на театрална пиеса

"Трябва да бъде предложено правителство на малцинството", посочи депутатът от ДБ

07.12.2022 | 20:51 Редактор: Ирена Бакърджиева

"От възпитание ще отидем на тази среща, за да обясним защо не можем да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ. Ние не можем да зачеркнем над 10 години корупционни практики в управлението на държавата", заяви депутатът от "Демократична България" Стоян Михалев в студиото на "Денят ON AIR".

Той смята, че представянето на кандидатурата на проф. Николай Габровски е "пушката в първо действие на театрална пиеса" и тя ще гръмне в трето действие. Михалев добави, че са презентирали профила на кандидата, с когото през третия мандат ще трябва да застанат зад него ГЕРБ, ДПС, БСП, "Български възход" и няма да се изненада да е същият кандидат.

'Ние искаме реформаторско мнозинство. На този етап изобщо не сме коментирали трети мандат. За да се стигне до него, трябва да се мине през първите два. Нашата представа е, че трябва да бъде предложено правителство на малцинството", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че колкото и Борисов да повтаря думата евроатлантизъм, няма да се прикрие зад нея, защото е ясно какво е направил по време на управлението си.

Михалев коментира, че не ни е важна печалбата на "Лукойл" и не трябва да се тревожим за нея, след като не е платила нито лев данък през всички години.

"Това руски конклав ли е? Държавата е превзета от Русия ли? Идва Волоколамският митрополит Антоний с цел да доктринира нашите институции, да убеди хората, че това е справедлива кауза – агресивната война на Путин срещу суверенна държава. Видяхме, че бившият цар го приема с Митрофанова. Това е безобразие", подчерта Михалев. 

Според него, като представител на Българската православна църква той е длъжен да пази нейната неприкосновеност и независимост, а не да дава сигнал пред света какво отношение взема в тази ситуация.

"Тук ДАНС са си свършили работата, но не е имало реакция на президента и на служебния кабинет. Този човек е трябвало да бъде спрян и да бъде обявен за персона нон грата. Ние сме вражеска държава за Русия. Това е официално обявено от тях. Откъде накъде ще идват емисарите в България и ще ни убеждават на коя страна да застанем?", настоя гостът.

"Истината е, че хората искаха да махнем това корупционно управление на Борисов от власт. Причината в момента да сме в политическа криза е неприемането на факта от този човек, че той повече няма да се върне на власт", отбеляза Михалев.

Според него списъкът с оръжията за Украйна е секретен, но изобщо не отговаря като обем и структура на това, което е поискала страната.

"Според споразумението, което е подписано между двете страни, България не поема никаква отговорност за качеството и за възможностите на това оръжие - дали е годно, дали е способно да бъде използвано. Ние ще си чистим военните складове. Това е изключително обидно отношение", акцентира гостът.

"Да изпаднем в тази ситуация за Шенген, трябва да признаем, че нашият Меси ни замеси, защото тези пропуснати години за реформи в правосъдната система, това е цената, която плащаме днес", каза Михалев по горещата тема за Шенген.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.