Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Продължаваме промяната" отряза ГЕРБ, очаква се да предложи кабинет на малцинството

Андрей Цеков: Рюте е абсолютно прав, че в България няма работещо правосъдие

07.12.2022 | 19:50 Редактор: Тодор Петров

Заявихме нееднократно, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ или правителство, в което участва ГЕРБ. Няма да отидем и на преговорите. Целта на разговорите през тази седмица е да се формира мнозинство, което да подкрепи мандата на ГЕРБ. В такива разговори няма да участваме. Готови сме да разговаряме по всички теми с проф. Габровски в момента, в който той бъде избран за премиер. 

Това заяви в предаването "Денят ON AIR" депутатът от "Продължаваме промяната" Андрей Цеков. По думите му лечението на политическата ни система минава през работещо правосъдие.

"Когато дойде нашият ред, ще постъпим както е правилно. Най-вероятно ще предложим кабинет на малцинството. С ясното съзнание, че са много малки шансовете да бъде подкрепено, а предизвикателствата са огромни. Сигурно е, че ще обсъдим с "Демократична България" възможностите за предлагане на кабинет на малцинството. Няма да разговаряме с "хартиената коалиция" - ГЕРБ, ДПС и БСП", съобщи Цеков пред Bulgaria ON AIR.

Икономическата комисия прие законопроект за държавен надзор на "Лукойл Нефтохим". По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини "Продължаваме промяната" и заяви: Видяхме нова коалиция "Лукойл". На нас ни лепнаха етикет само за едно гласуване с БСП и ДПС.

"Със сигурност има коалиция "Лукойл" - тя остави в продължения на десетилетия "Лукойл" да не плаща данъци в България. Прозира в предходните кабинети на ГЕРБ, в които се обслужваха проруски интереси", коментира Цеков.

Гостът добави, че от "Продължаваме промяната" имат концепция как "Лукойл" да заплаща данъци на база реалната си печалба и те да отиват за подкрепа на потребителите на нефтопродукти.

"Темата за Шенген е темата за отсъстващото правосъдие в България. Тя е последователна позиция на Марк Рюте, който е абсолютно прав, че в България няма работещо правосъдие и няма върховенство на правото. Свидетели сме на последиците от бездействието на държавата в последните години. За разлика от нас Румъния е допусната - там има над 700 присъди срещу действащи политици за корупция", настоя депутатът.

Според Цеков случващото се на "Капитан Андреево" се случва в много други сфери - "реставрация на организирания грабеж".

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.