Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Миков: Държат ни във втора група на страните от ЕС, върви кампания срещу България

Двата блока на Козлодуй, ако бяха осигурени да работят по-дълго, България сега щеше да е най-богатата страна, заяви бившият лидер на БСП

06.12.2022 | 21:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

Имало ли е стрелба срещу сирийски мигранти по българската граница?

"Никой не си задава въпроса защо точно сега се появява това - за да обслужи твърде удобно "лошите българи", които нямат място в Шенген. Има и български играчи в цялата работа, които озвучават успешно тази теза", заяви бившият вътрешен министър и бивш председател на БСП Михаил Миков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му законът казва, че когато полицай е нападнат, когато трябва да противодейства срещу престъпления, той има правила, по които действа – например, предупредителни изстрели.

"Абсолютно върви кампания срещу България, това е ясно, и ние никак не се защитаваме. Някои хора, които се мислят за политици, "Продължаваме промяната" са най-активни в тази линия на поведение, продължават да хулят България", настоя гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че личните им отношения, битката им за пари, поставят на карта бъдещето на България не само за Шенген, а и в енергетиката.

"Не знам защо президентът промени позицията си и смята, че догодина ще влезем в Шенген. Ще сечем евромонети, за да можем да поемем част от дълговете на големите страни в Европа. Това ли е цената на Шенген", попита Миков.

Според него сигурно "някакъв кабинет ще се състави", ако не с първия, то с третия мандат.

"Проф. Габровски е безспорен авторитет в своята специалност, големият въпрос е каква политика ще провежда този кабинет. Кабинетът е средство, не е цел, целта може да бъде съответна политика", уточни Миков.

Той коментира и проблемите в енергетиката, като изрази мнението си, че най-гласовити са тези, които са протестирали и са направи така, че да не се построи АЕЦ "Белене" и сега са най-активни по темата да се затвори ТЕЦ "Марица".

"Парадоксално е, че средствата, които ще получим по Плана за възстановяване, са по-малко от капацитета и възможностите на българската енергетика. Двата блока на Козлодуй, ако бяха осигурени да работят по-дълго, България сега щеше да е най-богатата страна", подчерта Миков.

Той посочи, че ни държат във втората група на европейските страни и това не е европесимизъм. Миков е категоричен, че България трябва реалистично да защитава своите интереси.

"Интерпол има доклад, в който казва, че Холандия генерира огромна престъпност и може би половината наркотици влизат през пристанищата на Ротердам и Амстердам. Там и проституцията, и детската порнография не са незаконни дейности. Същите тези хора имат самочувствието, понеже явно не виждат в нас способност за съпротива, за ясен разговор и поставяне на условия", изрази мнението си гостът.

Той коментира и новото ляво обединение, като каза, че не е това начинът опонентите на Корнелия Нинова да събират партии извън БСП, за да решават вътрешен проблем на партията или да залъгват останалите, че ще направят нещо общо.

"Тревожните процеси в БСП си остават. Не знам какво ще се яви на изборите, ново ляво за мен няма. Има истинско и ерзац", заключи Миков.

Гледайте видеото с целия разговор.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Пълни простотии говори другаря. Сигнализирай за неуместен коментар