Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пламен Димитров: Спасението от тежката зима е да има временен кабинет

Актуализацията на бюджета или неговото удължаване е грешен подход, заяви президентът на КНСБ

01.12.2022 | 20:35 Редактор: Вяра Димова

На първо четене социалната комисия прие минимална заплата от 850 лв. Това стана на фона на вълна от протести.  

"140 лева повече, това са 20% увеличение, колкото е официалната инфлация. Оптимист съм, че ще мине. По-важно е да мине в бюджетната комисия. В момента няма яснота дали удължаването на Закона за бюджета може да стане по предлагания начин. Законът за бюджета трябва да предвиди поне 700 млн. лв. за 2023 г., според финансовия министър, за да можем минималната заплата от 850 лева да я осигурим финансово", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи актуализацията на бюджета или неговото удължаване като грешен подход.

"За нас беше много по-правилно президентът Радев да каже на собственото си правителство, че най-добре в момента е, адресирайки нуждите и очакванията на бизнеса и домакинствата, нов бюджет за 2023 г. И той може да бъде направен, тъй като финансовото министерство го е написало", допълни синдикалистът.

Според него, ако отидем на предсрочни избори, много по-малко българи ще гласуват.

"Отчаянието, отчуждението сред маса българи от политическата сценка, разиграна четири пъти, за мен е най-големият проблем, който трябва да видят политиците. Само спасяването с временен кабинет, който да има някакъв бюджет, би уталожил нещата - да мине тази зима. Зимата вече е тежка", каза още президентът на КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

Според него минимална заплата от 850 лева е само първата стъпка, която трябва да се направи в правилната посока.

"Оттам трябва да се надградят допълнително доходите, социалните плащания да бъдат гарантирани. Това може да стане с бюджет с добри данъчни приходи, а не със скрити. Когато на 1 април влезе актуализираният бюджет, Асен Василев твърдеше, че не могат да се съберат приходи. Когато беше актуализиран през юли, имаше скандал. В момента Велкова казва, че на актуализирания бюджет, който беше със 760 млн. повече заложени, сега има 250 млн. Тоест 1 млрд. повече е скрил Асен Василев. С това казвам, че има повече възможности за данъчни проходи и за разумни разходи, които да финансират социалните стени", обобщи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.