Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Директорът на "Сиела Норма": Резултатите от изборите не могат да бъдат манипулирани

Веселин Тодоров заяви, че няма разлика между разписките и информацията от машината

30.11.2022 | 21:03 Редактор: Вяра Димова

Докъде ще стигне истерията с кодовете на машините? 

"Терминът кодове означава различни неща. Хубаво е да уточним, че има един изходен код - това е написано на програмен език, а програмата може да бъде прочетена от компетентни хора. След това изходният код се компилира и се получава изпълнимият код. Изходният код на операционната система също е наличен. Има и един ключ, който много хора наричат код, с който тези програми, които ще работят в машината за гласуване, се подписват, за да е сигурно, че не може да запишеш върху тази машина нещо неправилно. Този ключ се генерира в последния момент от ЦИК", обясни изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров в студиото на "Денят ON AIR".

Резултатите не могат да бъдат манипулирани с ключа, тъй като има и други нива на защита, 

"Има smart карти, които имат подписи и само с тях може да бъде подписан резултатният файл. Те са 12 хиляди - различни. Трябва да имаш всичките, за да можеш да подпишеш изходните резултатни файлове, които отиват за преброяването", допълни Тодоров.

Няма разлика между разписките и информацията от машината, каза гостът и даде пример с изядената разписка на предишни избори.

"Случва се някой без да иска да я изпусне, да я сложи в джоба си, защото смята, че като е гласувал на машина не дължи и разписка в урната. Разминаванията са с 1 бройка - от 400 гласували, намерили 399 разписки, а машината отчела 400. Ако това е проблемът - 5 гласа от 2 млн. и половина на България, гарантирам, че няма толкова честни избирателна система никъде по света, ако разликата е 5 гласа", заяви изпълнителният директор пред Bulgaria ON AIR.

Разлика в начина на работа между машините "Мадуровки" и тези в Щатите почти няма - един и същ производител, същите технологии, коментира гостът.

"Те са уникални за всяка държава, съобразявайки ги със специфичните изисквания на местното законодателство. Между българските и белгийските машини има известна разлика", посочи Тодоров.

Машините се съхраняват в частен склад, каза изпълнителният директор на "Сиела Норма". Той не посочи колко струва наемът, но коментира, че в месеците без избори е бил около 30-35 000 лева, а по време на избори около 100 000 лева.

Гледайте целия разговор във видеото.