Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Поръчката за медицинските хеликоптери умишлено прави невъзможно закупуването им?

Производителят въобще не влиза в изискванията, заяви предприемачът инж. Мариян Боновски

30.11.2022 | 20:45 Редактор: Тодор Петров

Защо се провали поръчката на България за медицински хеликоптери?

"Поръчката беше направена прекалено бързо и неугледно. От кабинета на "Продължаваме промяната" решиха, че в последния ден ще направят един пиар. Имаше повече от 34 грешки. Сигнализирахме и периодично оправяха по нещо. След това направиха още 9 съществени грешки. Цената е удобната причина да прекратят поръчката. Изискванията са сложени от напълно некомпетентни хора", обясни предприемачът инж. Мариян Боновски в предаването "Денят ON AIR".

По думите му имаме много голяма необходимост от медицински хеликоптери, но основните производители, които биха могли да ги доставят, не участват в конкурса.

"Слушах горди обещания, че първият хеликоптер ще е тук до 30 ноември. Не виждам коя година 30 ноември ще бъде. Най-важното е да няма политическа нагласа, а да седнат компетентни хора", подчерта инж. Боновски пред Bulgaria ON AIR.

Той е разговарял със здравния министър, но отбеляза, че по никакъв начин не участва в работната група. Инж. Боновски е на мнение, че експерти трябва да изготвят поръчката, а министърът просто да я пусне.

"Производителят, който е участвал, въобще не влиза в изискванията на поръчката. Дали е дал цена или не - това е второстепенно. Той не отговаря на стандарта, който е заложен в поръчката. Тя е направена така, че няма нужда останалите да си губят времето да кандидатстват", обясни предприемачът.

Според него не е малка сумата, която страната ни е заделила за 6 медицински хеликоптера - над 102 млн. лв. Но той не вижда смисъл в поръчката да се включва обучението на 36-ма пилоти, тъй като то струва повече от два хеликоптера.

Гледайте цялата прогноза във видеото.