Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Божанов, ДБ: Математиката за кабинет не излиза само с нас и ГЕРБ

"Много по-малко вероятно е да се манипулира машината, отколкото през хартиеното гласуване", каза депутатът

30.11.2022 | 20:26 Редактор: Искра Ангелова

Работещ вариант ли е за родната действителност правителство на малцинството?

"Няма как да разберем, без да положим сериозни усилия по тази тема. Заради това и обявихме, че започваме тези усилия с "Продължаваме промяната". Те няма да се изразяват с една пресконференция и с тишина. Приоритетите бяха посочени - смятаме, че те имат широка подкрепа", каза бившият министър на електронното управление и депутат от "Демократична България" Божидар Божанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че става въпрос за Шенген, еврозоната, съдебната реформа, както и за бизнес пакет.

"Също така и социалният пакет, който да намали неравенството, в което България е доста изоставаща. Тези приоритети имат законодателни измерения, те трябва да бъдат приети преди да бъде гласуван такъв кабинет, за да има базови гаранции, че няма да има просто обещание от останалите, няма да има просто подпис, а реално гласуване", допълни Божанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Народният представител е категоричен, че бламирането също има политическа цена.

"Когато спреш една реформа, това трябва да се обясни на избирателите. Много пъти сме казвали, че няма как да подкрепим първия мандат. Когато ГЕРБ казват: "Демократична България" е наш партньор за първия мандат", не казват кой е другият партньор. Те най-вероятно си представят ДПС, което е още по-неприемливо. Математиката не излиза само с нас и ГЕРБ", посочи бившият министър на електронното управление.

Той смята, че заявката им с "Продължаваме промяната" за втория мандат е сериозна.

"Тук лесни и добри варианти няма. Има трудни, лоши и по-лоши варианти. Ще търсим подкрепата на всички, които подкрепят тези приоритети. А третият мандат е решение на президента. Нашият фокус е върху втория мандат, няма смисъл отсега да планираме третия", добави Божидар Божанов.

Попитан дали може да бъде манипулиран машинният вот, той отговори: "Краткият отговор е "не". Много по-малко вероятно е да се манипулира машината, отколкото през хартиеното гласуване да се загубят гласове. Ние поискахме и комисия, която всички тези технически въпроси да отговори на тях и ако трябва - да възложи одит".

Божанов изтъкна, че от партията му настояват за външен одит от 2017 г.: "Неща, развети от трибуната на Народното събрание, подкопават доверието в процеса, а винаги ЦИК проверява разминаванията. Технологията гарантирана, че флашката не може да бъде подменена веднъж, когато вече излезе от машината."

Гледайте целия разговор във видеото.