Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Искрен Митев: БСП връща хартиената бюлетина, която единствено ще облагодетелства ГЕРБ

Депутатът от "Продължаваме промяната" заяви, че прокуратурата ще стигне до извода, че кодовете ги притежава ЦИК

28.11.2022 | 20:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

Прокуратурата се самосезира по думите на Корнелия Нинова и Георги Свиленски за манипулиране на машинния вот. Притеснени ли са от "Продължаваме промяната"?

"Това показва абсолютно невежество за това как се случва гласуването с машини. Кодовете са на разположение на ЦИК. Те преди изборите дават достъп до всички парламентарно представени партии или кандидати за парламента. Всички партии, които са регистрирани за изборите, отварят, за да се запознаят с изборния процес", обясни депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев в студиото на Денят ON AIR.

По думите му този код е информация, която е достъпна през ЦИК и няма кой да го притежава. И дори човекът, който е разглеждал кода, няма предимство, защото машините са създадени така, че да не могат да бъдат преправяни.

"Който и да притежава кодовете, това по никакъв начин не го вкарва в ситуация, в която да има предимство. Няма какво да се направи с този код, то е безсмислено", категоричен е Митев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че прокуратурата ще стигне до извода, че кодовете ги притежава ЦИК и че са публична информация към заинтересованите страни.

"БСП не излязоха с нито един смислен аргумент защо връщат хартиената бюлетина, която единствено ще облагодетелства ГЕРБ. Аргументите им, че има хора в България, които ги е страх да гласуват с машини, колкото и да е абсурден, пак беше по-състоятелен от този за кодовете", смята гостът.

Според него аргументът е абсурден, защото е задължение на българските граждани да гласуват и ако има хора, които ги е страх да гласуват с машина, това не означава, че трябва целият Изборен кодекс да се преправи, за да обслужи интереса на една много малка част от обществото.

"Ако някой казва, че някой може да притежава кода и да манипулира изборите, защо предлага смесено гласуване?", попита Митев.

Той уточни, че не е противоконституционно да се вземе решение, в което само хора над 65 години да гласуват с хартиена бюлетина, защото се води позитивна дискриминация.

"Ако има някого, който го е страх да гласува с машини или има недоверие към машината, може да се инвестира в това да му се обясни или да се създаде информационна кампания", предложи Митев.

"Има изключително по-важни теми за българското общество и ние се опитваме насила да решим въпрос, който засяга много малка част от българското общество", добави депутатът.

Според него ГЕРБ вместо да излязат и да поемат отговорност за създаването на правителство, те всяка седмица си повдигат различна тема.

Гледайте целия разговор във видеото.