Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Йончев: Време е да сложим край на зрелището парламент

Категорично сме против хартиената бюлетина, заяви депутатът от "Български възход"

28.11.2022 | 20:32 Редактор: Вяра Димова

След срещата на Радев с "Български възход" - кой ще даде на народа хляб, а не зрелище?

"Време е да сложим край на зрелището, наречено парламент и да започнем да работим по дневния ред на обществото. Това, което се случва в момента, не решава проблемите, които висят пред България. Този месец и повече, в които парламентът имаше време за диалог, не беше употребен за зрелище. Едва ли Изборният кодекс е най-важната тема, която да вземе Народното събрание от първия ден", коментира лидерът на Земеделски народен съюз и депутат от "Български възход"  Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му недоверието в системата расте и това няма да стимулира по-широко участие в следващите избори.

"Историята с кодовете прилича на тази история с чувалите. Започваме да си задаваме въпроса кой е преносителят на кода. Опорочаването на разговора за изборната система не работи в полза на никого. Отказва и хората от участие", заяви Йончев пред Bulgaria ON AIR и допълни, че "Български възход" е против хартиения вот.

"Ние не участваме в тази игра на кодове. Категорично сме против хартиената бюлетина. Отварянето на темата Изборен кодекс в този парламент, който не може да направи нищо друго, е абсолютно порочна практика. Хората очакват формиране на управление", поясни гостът.

"Ние от "Български възход" смятаме, че машините бяха най-доброто, което можеше да бъде постигнато на онзи етап от развитието на политическия процес. Беше решен и въпросът с невалидните бюлетини, за нас беше много важно, защото вотът на стотици хиляди българи беше обратно зачетен. Има съмнение, има начини да бъде усъвършенствана системата, но той не е като се върнеш обратно, трябваше да се мисли в посока как да усъвършенстваме, гарантираме и увеличим прозрачността в машинния вот, вместо да връщаме хартията", допълни депутатът.

Шанс за кабинет има, ако има диалог, смята Румен Йончев.

"Щом има диалог на тема Изборен кодекс, защо да няма диалог на тема кабинет? За третия мандат сме готови, но това зависи от президента. Ако третият мандат попадне при нас, ще поемем цялата отговорност. Готови сме с желанието си да водим диалог", посочи още депутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.