Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Панев: Шансът за правителство на малцинството е 1%, което е повече от 0% за правителство на ГЕРБ

Депутатът от ДБ очаква Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс, ако бъде върната хартиената бюлетина

24.11.2022 | 20:59 Редактор: Елеонора Танева

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" виждат като единствен възможен вариант съставяне на правителство на малцинството. 

"Друг план за съставяне на правителство не е поставен на маста. Минаха 2 месеца от изборите. Поставихме условия, че първо трябва да минат определени закони. После няма да имаме гаранции, че ако се състави правителство, няма да бъде опозиция на парламентарното мнозинство и много лесно ще бъде бламирано. На 100% в рамките на една година ще бъде бламирано. Затова е важно първите месеци да се набележят мерки", заяви депутатът от ДБ Владислав Панев в студиото на "Денят ON AIR". 

Той е убеден, че ако има желание да се състави правителство, може да бъде излъчено и да се намери подкрепа от страна на мнозинството - с втория мандат. 

"Няма смисъл да си играем на правителство на малцинството, ако няма да се придвижат нещата напред. Шенген и еврозоната ще ни се изплъзнат. Шансът ни е този прозорец", убеден е Панев.

По гласуването в следващите седмици депутатът очаква да се види реално дали би могло да просъществува правителство на малцинството. 

"Да видим кой как гласува за КПКОНПИ, за бюджета, тогава ще видим от кой бихме очаквали подкрепа за правителство на малцинството. Ще видим кой ще гласува за приоритетните за нас закони, ние няма как да кажем на някой да не гласува за даден закон. Ако законопроектите минат, ще има мнозинство, настроено прореформаторски. Шансът е 1%, но и толкова да е, ние трябва да се възползваме. 1% е повече от 0%, колкото е шнасът за първия мандат", категоричен беше депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Панев разкритикува мнозинството от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, което е поставило на дневен ред хартиената бюлетина. Не изключва президентът да наложи вето.

"С тези темпове Изборният кодекс ще мине през НС по Коледа. Ако хартиените бюлетини се върнат, очаква Радев да наложи вето. И така до края на януари ще гледаме само Изборния кодекс. Всичко станало отива на заден план заради прищевките на мнозинството", прогнозира народният представител.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Мартинова
преди 1 година
Вън продажните политици и грантаджии от управлението на страната! Не желаем власт, работеща за чужди интереси! Сигнализирай за неуместен коментар