Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономическият растеж е в риск, спасение от рецесия е Планът за възстановяване

"Прогнозите, че България ще изпадне в дългова спирала, определено са преувеличени", смята финансистът Борис Петров

29.09.2022 | 20:25 Редактор: Петя Кръстева

Държавата тегли все по-скъпи заеми.

Прогнозите, че България ще изпадне в дългова спирала, определено са преувеличени, но тези за високите лихви - не са. Всички индустриални държави в момента повишават лихвените проценти. Такава ще бъде тенденцията до първото тримесечие или средата на следващата година - лихвените проценти ще се увеличават. Това заяви финансовият експерт Борис Петров в ефира на предаването "Денят ON AIR". 

По думите му  редовният кабинет е можел да изтегли заем, но не е пожелал да поеме този риск заради опасността от политически атаки. 

"В онзи момент бюджетната позиция беше на излишък и нямаше нужда да се тегли допълнителен дълг, въпреки гласувания мандат от страна на НС", поясни той. 

Петров цитира данни, според които към края на месец август все още е имало излишък по консолидираната фискална програма. 

"Рисковете за икономическия растеж са много високи и вероятно ще видим много слаб или отрицателен растеж през второто полугодие на тази година. Всичко това води до евентуално намаляване на разходите, което най-вероятно ще се реализира през последното тримесечие. От тази гледна точка рисковете за бюджета са изострени", коментира той.

Финансовият експерт е на мнение, че липсата на редовен кабинет би усложнила финансовата и икономическата стабилност на страната.

"Геополитическите предизвикателства пред страната изискват както нормално гласуване на законодателство в НС, така и удържане на популистките искания. Освен това, трябва да бъдат прокарани важни закони, касаещи Плана за възстановяване и влизането на България в еврозоната", смята той.

Петров бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че ако има политическа воля, страната ни ще влезе в еврозоната.

"Докато Европа е засегната в голяма степен от енергийната война, която Русия води, рискът за европейската икономика е изключително висок. Буферите са малко, което ще се отразява негативно на перспективите на континента", каза експертът.

Петров обобщи, че България трудно би могла да избегне рецесията, тъй като е силно обвързана търговски и инвестиционно  с големите икономики. 

"Един от начините за смекчаване на ефектите от рецесията е Планът за възстановяване. Другата е перспективата са присъединяване към еврозоната на Хърватска, която има по-лош кредитен рейтинг у нас. Изказването за дефицит от 11 млрд. за следващата година беше политическа стъпка за сплашване", заключи той.

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК