Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк е убеден - при успех, Путин няма да се задоволи с Украйна

Една диктатура, дори когато се срива, това става и с кръв, коментира д-р Светослав Живков

26.09.2022 | 21:07 Редактор: Елеонора Танева

Продължава отзвукът от решението на Путин да обяви частична военна мобилизация. 

"Най-близките на Путин няма да отидат на фронта, няма да усетят тази трагедия. Ще мине повече от месец докато мобилизираните няколкостотин хиляди души, които се предвиждат, отидат на фронта. Това целеше засилване на военните позиция на Русия, но е и косвено признание от страна на Путин, че неговите планове не се реализираха", коментира историкът д-р Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR"

Той допълни, че действията на руския президент означават несправяне с мисията в Украйна, която успя да реализира контраофанзива в района на Харков и Донбас.

"Другата цел беше да се сплаши Западът. За пръв път открито Путин обявява, че няма да се спре, ако се наложи да използва ядрено оръжие. И другият момент - тази мобилизация се използва за консолидиране на режима в Русия. Започва, колкото и ограничено да е, недоволство от политиката на Путин. Чрез тази мобилизация Путин цели и потискане на опозицията. Мобилизираните хора - може да се гледа като наказание за непокорните", допълни историкът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Живков подчерта, че Путин не проявява здрав разум през последните месеци. Дори напротив - става все по-непредсказуем.

"Той е политически играч, който показва, че е готов на всичко. Когато един такъв човек оглавява една такава държава, с ядрена мощ, е риск за целия свят", убеден е събеседникът.

Коментира също, че нарочените за съюзници на Русия страни като Китай и Индия умишлено имат дистанцирано поведение. Според него Китай не може да заеме директно на антируска позиция, но може да има сдържаща Путин роля. 

"Цената на войната за Русия ще е много висока. Ако Путин успее - това ще възроди Русия като империя, ако не успее - това ще означава крах за неговия режим. Една диктатура, когато се срива, това става и с кръв. Путин няма да се спре с Украйна, при успех на неговата кампания. Неговата амбиция е да възроди не просто Руската империя, а да възроди позициите на Русия в рамките на СССР", заяви д-р Живков.

Относно рисковете за България - по думите му и да има пряка заплаха - това е секретна информация. 

"Заплаха има, но тя е индиректна, когато говорим за икономическите ефекти - те засягат всички ни", добави историкът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Люси Енглиш
преди 1 година
Прочетох коментара на Историк.В няколко изречения е казано всичко.Точно и ясно!И самата истина!Дай Боже повече такива коментари!Обективни и точни! Сигнализирай за неуместен коментар