Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: С Независимостта завършва възстановяването на българската държавност

Проф. Веселин Янчев уточни, че ролята на Великите сили е била съществена, тъй като статутът на България е изграден от тях

22.09.2022 | 20:28 Редактор: Ирена Бакърджиева

114 години независима България, днес кои са зависимостите ни?

"Значението на този акт е било пренебрегвано през годините. Този акт е изключително важен в българската история, защото обявяването на Независимостта е апогеят на националноосвободителните борбите на българите. С акта на Независимостта завършва възстановяването на българската държавност. Това е акт, извоюван с усилията на българската политическа класа, която показва изключителна далновидност, упоритост, смелост в своите начинания", заяви историкът проф. Веселин Янчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него в общественото мнение дълбоко се е наслоило впечатлението, че самата Независимост има значение само за княз Фердинанд, за неговото самолюбие и самочувствие, но това е неправилно, защото той много ясно разбира, че постигането на националната Независимост е много важна крачка за самостоятелната държавна политика и най-големите противници не са можели да отрекат, че той от самото начало подкрепя тази идея и дава своя принос за Съединението и Независимостта.

"Намесата не Великите сили е неизбежна. Обикновено се изтъква как Великите сили пречат на нашето развитие и актът на Независимостта показва, че ако има достатъчно прозорливи и силни политици, могат да се използват противоположните интереси на Великите сили, за да се постигне българската национална кауза", твърди проф. Янчев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че ролята на Великите сили е била съществена, тъй като статутът на България е изграден от тях и тя е васално княжество на султана, но точно тогава назряват условия, които вървят към преразглеждане на Берлинския договор. Великите сили са в състояние на преразглеждане на статуквото, което те са установили.

"Самият акт на Независимостта е посрещнат с ентусиазъм и подкрепа от всички политически сили, с изключение на крайнолевите. Счита се, че с обявяването на Независимостта се закрепва първо монархията и, второ, би станало невъзможно създаването на Балканка федерация", посочи Гостът.

Той коментира, че разглеждайки българското историческо развитие, ние в момента можем да бъдем най-независимите, тъй като се намираме в геостратегически съюзи, в които принципът на равноправието и отстояването на позициите не са забранени.

"Много е странно как една нападната държава не считаме, че трябва да бъде подкрепяна. За съжаление, не се изправи нито един български държавник, който ясно да формулира каква е нашата позиция и какво трябва да се прави в този момент и да призове населението. Когато с предизборни цели се постигат изборни резултати, лежащи не в основата на принципи и позиции, те никога не водят до нещо добро", категоричен е проф. Янчев.

Той мисли, че не може да очакваме едно общество да е напълно единно, а става въпрос за консенсус по глобалните цели за обществото, защото при нас се мисли ден за ден. Той допълни също така, че не възприема разделението на русофили и русофоби в България.

"Няма в българската история политик, който да не отчита приноса на Русия за Освобождението. Има националисти, патриоти и хора, които не вярват в способностите на българското общество и се уповават на чужди авторитети", смята гостът.

По думите му националният интерес за всяка една държава е да гарантира сигурност за своите граждани, възможност за просперитет и за избор, но ако държавата не може да осигури тези условия, хората не могат да ѝ се доверят, да правят нещо за сигурността ѝ и съществуването ѝ.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Танев
преди 1 година
Обявената независимост нанесе удар по Бълтарската панриаршия. Откъснати останаха Македонските земи, навсякъде, къдета Патриаршията имаше власт и влияние. Последствията ги знаем, особинно за Македония. Обединение без духовно влияние е частично решение на определена територия от Българшината. Сигнализирай за неуместен коментар